Rīgas domes Drošības un kārtības jautājumu komitejas deputāti ceturtdien iepazinās ar Rīgas pašvaldības policijas (RPP) sagatavoto noteikumu projektu par Rātsnama apmeklēšanu, kas paredz ieviest Rātsnamā caurlaižu režīmu, informēja domē.

Policijas vadības pārstāvji uzsvēra, ka ierobežojumi apmeklēt Rātsnamu nav paredzēti, vienīgi pirms tam apmeklētājiem vajadzēs reģistrēties. Turklāt Apmeklētāju pieņemšanas centrā darbinieki ikvienam varēs ieteikt, kādā veidā un pie kuras atbildīgās amatpersonas vēršoties visātrāk atrisināt konkrēto jautājumu. Šobrīd esot gadījumi, kad apmeklētāji lūdz palīdzību vai informāciju Rātsnamā sastaptiem darbiniekiem, kuri ne vienmēr var sniegt kompetentas atbildes, tādā veidā radot cilvēkos neapmierinātību.

Noteikumus ieviešot, būs iespējams paaugstināt domes deputātu, darbinieku, apmeklētāju un valsts un ārvalstu augstāko amatpersonu drošības līmeni, kā arī samazināt iespēju nodarīt materiālus zaudējumus pašvaldības un tās deputātu un darbinieku īpašumam.

Noteikumu projektā paredzēts, ka būs iespējams saņemt vienreizējo apmeklētāja karti, termiņa apmeklētāja karti vai grupas apmeklētāju karti.

Šobrīd Rīgas Rātsnams esot unikāls citu Baltijas valstu galvaspilsētu vidū ar to, ka vienīgi pie mums nav ieviesti nekādi apmeklētāju reģistrēšanas mehānismi. Par piemēru, noteikumus izstrādājot, darba grupas locekļi ņēmuši to kārtību, kāda ir Saeimā.

Lai ieviestu šo kārtību, nepieciešams finansējums 5 874 latu apmērā informācijas sistēmas programmatūras papildinājumiem un atļauju līmlapiņu iegādei, kā arī 3 500 latu arkveida metāla detektora uzstādīšanai.

Komitejas deputātiem balsojot, ar trim balsīm „par” un divām „pret” deputāti lēma par nepieciešamību noteikumus ieviest. Tie stāsies spēkā pēc tam, kad tos būs parakstījis pilsētas izpilddirektors.

“Saskaņas centrs” (SC) neatbalsta caurlaižu ieviešanu. „Sagatavotie noteikumi par caurlaižu režīma ieviešanu Rātsnamā ir no drošības viedokļa bezjēdzīgs un rīdziniekus diskriminējošs dokuments,” uzskata SC frakcijas Rīgas domē priekšsēdētājs Mihails Kameņeckis.

„Rātsnamā ir uzstādīta vedionovērošanas sistēma, darbiniekiem ir elektroniskās ieejas kartes, turklāt šeit pastāvīgi dežūrē pašvaldības policija. Ja ar visiem šiem līdzekļiem nav iespējams garantēt domnieku drošību, tad arī caurlaižu sistēma nelīdzēs,” sacīja Kameņeckis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!