Rīgas pašvaldības izdevumi būs jāsamazina vēl par vairākiem desmitiem miljonu latu, pirmdien žurnālistiem atzina Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK).
Pirmdien pēc Birka sarunas ar premjeru Ivaru Godmani (LPP/LC) konstatēts, ka situācija būs radikāli mainījusies un pašvaldības izdevumu pozīcijas būs ievērojami jāsamazina.

Godmanis aicinājis Birku vēl nepieņemt pašvaldības nākamā gada budžetu, jo Saeimā būs jāskata konkrēts rīcības plāns par 600 miljonu latu izdevumu samazināšanu valsts budžetā.

Līdz ar to plānots, ka rīt, 9.decembrī, pašvaldības 2009.gada budžets netiks pieņemts un tiks novirzīts atpakaļ skatīšanai Budžeta komisijā.

Birks atzina, ka pagaidām nav zināma konkrēta summa, par kādu būs jāsamazina izdevumi, bet norādīja, ka tā būs "ievērojama" un varētu sasniegt vairākus desmitus miljonus latu.

Rīgas mērs norādīja, ka būs nepieciešams samazināt algas pašvaldības darbiniekiem, kā arī būs jāķeras pie paātrinātas iestāžu reorganizācijas bez iecerētajiem auditiem.

Birks uzsvēra, ka ekonomiski grūtajos apstākļos plānotais sociālais budžets netiks samazināts, tāpat arī netiks pieļauta biļešu cenu celšana pilsētas sabiedriskajā transportā.

Kā prioritātes tiks saglabātas izglītības un drošības nozares, solīja Birks, atgādinot, ka jau pašlaik sagatavotajā budžeta projektā administratīvie izdevumi ir samazināti par 21 miljonu latu, bet investīcijas - par 50 miljoniem latu.

Birks informēja, ka rīt, 9.decembrī, plkst.9 Latvijas Lielo asociācijas pārstāvji tiksies ar Godmani, lai pārrunātu makroekonomisko rādītāju samazinājumus, uz kuru pamata pašvaldības varēs pārplānot savus budžetus.

Rīgas mērs pauda pārliecību, ka līdz gada beigām izdosies pārstrādāt un pieņemt pašvaldības 2009.gada budžetu. Ja budžets netiks laicīgi pieņemts, tad janvārī nozarēm būs jāatvēl 1/12 daļa no šā gada izdevumiem, kas var radīt sociālo spriedzi, norādīja Birks. Viņš piebilda, ka nedrīkst apturēt investīcijas programmas, jo tad pašvaldībai būs mazāki ienākumi no nodokļiem un pilsētā veidosies papildu bezdarbs, kas būtu papildu slogs pašvaldībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!