Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputāti trešdien atbalstīja jaunu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumu projektu, kurā noteikta sadzīves atkritumu savākšanas, dalītas savākšanas, izvešanas un norēķinu kārtība Rīgā, informēja domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.
Saskaņā ar noteikumu projektu pilsētas teritorija sadalīta piecās atkritumu apsaimniekošanas zonās - Kurzemes rajons, Latgales priekšpilsēta, Vidzemes priekšpilsēta, Zemgales priekšpilsēta, Centra rajons un Ziemeļu rajons.

Rīgas domes Vides departaments rīkos konkursu un slēgs līgumu ar komersantu, kas veiks atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, šķirošanu, pārstrādi un kura rīcībā ir specializētie transportlīdzekļi, iekārtas un inventārs.

Tāpat departamentam jāslēdz līgums ar nama apsaimniekotāju un jāorganizē atkritumu tvertņu iegāde un uzturēšana. Savukārt komersantiem nešķirotie sadzīves atkritumi jānogādā atkritumu apglabāšanas poligonā "Getliņi".

Noteikumu projekts paredz, ka ēkas un būves īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jāizveido un jāuztur kārtībā atkritumu tvertņu laukumi, kas paredzēti sadzīves atkritumu savākšanai, un jānodrošina specializētā transportlīdzekļa piekļūšana atkritumu tvertnēm. Pēc atkritumu izvešanas nama īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam jāsakopj atkritumu tvertņu laukumi.

Savukārt iedzīvotājiem jāšķiro atkritumi un jānogādā ēkas īpašnieka vai tiesiskā valdītāja norādītajā vietā. Nešķiroti atkritumi pirms ievietošanas atkritumu tvertnēs jāiesaiņo atkritumu maisos, kuri jāaizsien. Asi priekšmeti jāiesaiņo.

Būvniecības atkritumu izvešanai iedzīvotājiem jāizmanto atkrituma apsaimniekotāja pakalpojumus saskaņā ar Rīgas domes noslēgto līgumu vai arī jānovieto tos īpaši iekārtotā atkritumu savākšanas laukumā.

Noteikumu projektā paredzēts, ka publisku pasākumu organizētājam jānodrošina pasākuma dalībniekiem iespēja sašķirot atkritumus, bet pasākuma teritorija jāsakopj piecu stundu laikā pēc pasākuma beigām.

Rīgas teritorijā aizliegts dedzināt atkritumus, arī tvertnēs un urnās. Tāpat tvertnēs aizliegts ievietot kvēlojošus, degošus, ugunsnedrošus un eksplozīvus priekšmetus, šķidrus, infekcijas slimības izraisošus un cilvēku veselībai vai dzīvībai bīstamus atkritumus, lielgabarīta atkritumus, ielu saslaukas: lapas, smiltis, zarus , kā arī bīstamos atkritumus un būvniecības atkritumus.

Komiteja uzdeva Vides departamentam sagatavot līdzekļu pieprasījumu, lai 2008.gada pirmajā ceturksnī būtu iespējams norēķināties ar komersantiem par atkritumiem, kas savākti Rīgas pilsētā līdz brīdim, kad saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem tiks saņemti maksājumi, jo saskaņā ar saistošo noteikumu projektu pirmais maksājuma termiņš ir ceturkšņa otrā mēneša 15.datums.

Galīgais lēmums par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas noteikumu akceptēšanu būs jāpieņem Rīgas domei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!