Foto: PantherMedia/Scanpix

Rīgas dome (RD) oponē Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) paustajam viedoklim, ka Rīgas pirmsskolas izglītības iestādēs tiek iepirkts pārmērīgs daudzums cukura.

RD Izglītības, kultūras un sporta departamentā pastāstīja, ka konferencē "Veselīga un kvalitatīva Latvijā ražota pārtika" prezentētajā ziņojumā "Pārtikas produktu piegāde Rīgas pilsētas izglītības iestādēm" minētais iepirktā cukura daudzums – 179 tonnas - ir attiecināms ne vien uz bērnudārziem, bet arī uz internātskolām, un tas atbilst noteikumiem par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem.

Tāpat departamenta pārstāvji norādīja, ka ziņojumā minētie dati bija fokusēti uz iepirkumiem, nevis uz bērnu ēdienkartēm, un ziņojuma mērķis bija ilustrēt iepirkumu norisi, apjomu un kārtību, kādā tie tiek veikti.

"Gatavojot iepirkumu, tiek rēķināts maksimālais produktu daudzums attiecīgā laika periodā jeb gada laikā uz maksimālo tā brīža bērnu skaitu pirmskolas iestādēs, pedagogu skaitu pirmskolās, jo arī pedagogi maksā par ēdināšanu, kā arī internātskolu audzēkņu skaitu. Turklāt internātskolās ir atļauta arī konditorejas izstrādājumu gatavošana, kā arī tiek rīkotas nometnes, kurām šajos iepirkumos tiek paredzēti produkti," stāstīja departamenta pārstāvji.

Departamentā norādīja, ka, veicot iepirkumu, jāparedz maksimālais produkta daudzums, kas nepieciešams konkrētā laika periodā iestādēs esošam maksimālajam ēdāju skaitam, taču ikdiena ēdienkarte tiek veidota pēc faktiskā pieprasījuma – ēdāju skaita -, kā arī pēc normatīvajos aktos noteiktā produktu daudzuma.

Jau ziņots, ka, iepazīstoties ar informāciju par produktu apjomiem pirmskolu audzēkņu ēdināšanai 2015. gadā, LĀB prezidents Pēteris Apinis ar atklātu vēstuli vērsies pie atbildīgajām amatpersonām, arī Rīgas mēra un veselības ministra. "Vidēji 30 grami cukura katram pirmskolas vecuma bērnam katru dienu, nerēķinot to, ko viņš saņem mājās. Vai jums nešķiet likumsakarīgi, ka 21% bērnu, sasniedzot skolas vecumu, cieš no aptaukošanās vai liekā svara," iepriekš paudis Apinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!