Foto: LETA

Trešdien Rīgas domes sēdē spriežot par Rīgas pilsētas kristīgo lietu padomes sastāva apstiprināšanu, opozīcijas deputāti virzīja priekšlikumus par trīs padomes biedru pilnīgu izslēgšanu, pamatojot to ar viņu neatbilstību amatam.

"Vienotības" frakcijas vadītājs Vilnis Ķirsis rosināja no Kristīgo lietu padomes izslēgt Tālivaldi Tālbergu, Latvijas Kristīgā radio prezidentu, un Intu Feldmani, Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" pārstāvi.

Viņš skaidroja, ka cilvēks, kurš Dziesmu un deju svētkus sauc par pagānu rituāliem un rosinājis dainu dedzināšanu nevar strādāt šajā padomē. Ķirsis translēja video materiālu, kurā Tālbergs vairākas latviešu tradīcijas saucis par "zemiskām, pagāniskām un nožēlojamām".

Savukārt, Juris Pūce ("Latvijas Attīstībai") rosināja no padomes izslēgt tās vadītāju Jāni Šmitu. Šmitu ilgstoši deputāti iztaujāja par viņa ideoloģisko pārliecību, vērtību sistēmu un uzskatiem dažādos sabiedrībai svarīgos jautājumos, piemēram, bērnu sišanā, jo pirms kāda laika Šmits esot paudis atbalstu šādai bērnu audzināšanas metodei.

Pūce arī norādīja, ka Šmitu neviens nav deleģējis ieņemt padomes locekļa amatu - ne dome, ne kāda no kristīgajām organizācijām un viņš esot "pašdeleģējies".

Daži deputāti pat cēla gaismā 2006. gadā publicētus Šmita viedokļus par dažādiem sabiedrības procesiem.

Pats Kristīgās padomes priekšsēdētājs gan vairākkārt norādīja, ka politiku un reliģiju kopā jaukt nevajag un, ka deputāti, atkārtoti pārjautājot viņa nostāju dažādās tēmās, cenšoties ierobežot viņa vārda brīvību un uzspiest savu nostāju.

Linda Ozola (JKP) debašu laikā paziņoja, ka atsauc savu kandidatūru un turpmāk nevēlas būt Kristīgās padomes locekle, to pamatojot ar nevēlēšanos strādāt ar cilvēkiem, kuriem ir tik apšaubāmas vērtības.

Vairāki koalīcijas deputāti balsojumā par padomes sastāvu atturējās, taču neraugoties uz to - padomes sastāvs tika apstiprināts piedāvātajā scenārijā un Šmits turpinās būt tās priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!