Foto: LETA

Rīgas domes opozīcijas deputāti šodien ārkārtas sēdē jau septīto stundu turpina iztaujāt Rīgas mēra amata kandidātu Daini Turlo (GKR).

Sēdē ir bijuši arī pārtraukumi, tāpēc "tīrais" Turlā iztaujāšanas laiks ir aptuveni piecas stundas.

Deputāti Turlajam uzdeva gan politiska, gan praktiska rakstura jautājumus. Piemēram, deputāts Olafs Pulks (V) vēlējās uzzināt Turlā redzējumu par sadarbību ar masu medijiem. ""Re-Baltica" saskaitījusi, ka [Nils] Ušakovs astoņus miljonus tērējis tēla spodrināšanai un mediju uzpirkšanai. Vai turpināsiet pirkt slavinošus rakstus medijos?" prasīja Pulks. Turlais sacīja, ka nevērtēs, kurš medijs ir pērkams vai nē, taču konkrēti neatbildēja, vai turpinās slēgt sadarbības līgumus ar masu medijiem.

Pulks arī vērsa uzmanību, ka Turlais atzinis vairākus opozīcijas priekšlikumus par saturīgiem un derīgiem, taču 10 gadus ir balsojis tikai pret tiem. "Kāpēc lai tagad kaut kas mainītos?" retoriski taujāja Pulks, uz ko saņēma Turlā atbildi, ka viņš nekad neesot teicis, ka pēkšņi visi opozīcijas priekšlikumi tiks atbalstīti.

Opozīcijas deputāts Uģis Rotbergs (V) interesējās, vai, kļūstot par kapitāldaļu turētāju, Turlais kā krietns un rūpīgs saimnieks vērsīsies ar regresa prasībām pret kapitālsabiedrību valdēm par nepareiziem iepirkumiem, labas pārvaldības pārkāpumiem un tamlīdzīgiem pārkāpumiem. Turlais solīja, ka būs krietns saimnieks, bet nav pārliecināts, ka Rotberga apgalvojums ir tiesiski pamatots, jo "diez vai ir tā, ka pieprasu naudu un viņi atdod". Vienlaikus viņš norādīja, ka atbildīgie šādās situācijās ir jāsauc pie atbildības.

Tāpat Rotbergs interesējās par Turlā viedokli jautājumā par atkritumu apsaimniekošanas monopola izveidi Rīgā un prasīja, vai viņš atcels ierobežojumus partiju referentiem uzturēties domes sēžu zālē. Domnieks skaidroja, ka rīdziniekiem ir vajadzīga operatīva atkritumu apsaimniekošana. "Iepazīstoties ar praksi Norvēģijā - tur 23 pašvaldības ir apvienojušās un izveidojušas šādu monopolu. Viss strādā efektīvi un iedzīvotāji ir apmierināti," pauda mēra amata kandidāts. Savukārt runājot par klātesošajiem domes sēžu zālē, Turlais pauda, ka zāle ir paredzēta deputātiem un uzaicinātajiem ziņotājiem. "Vai šo cilvēku loks jāpaplašina? Par to jāspriež," teica Turlais.

Tikmēr deputāte Marija Balcere (JKP) pārmeta, ka pat viņai kā ierindas deputātei ir nojausma, kur ir kādi iespējamie korupcijas riski, bet Turlais tos neesot pamanījis. "Vai tiešām 10 gadu laikā jūs ne reizi neesat to pamanījis? Un, ja esat, vai tiešām jums sirdsapziņa nekad nav likusi iebilst pret šo visu, un, ja ir - vai tiešām neviens no koalīcijas nekad jūs nav uzklausījis?" prasīja Balcere. Turlais skaidroja, ka savas komitejas ietvaros ir centies risināt visas problēmas, ko ir novērojis, kā arī pauda, ka iepriekšējā sasaukumā šis darbs esot bijis efektīvāks, jo politiskā pretestība bijusi mazāka un komiteju darbs bijis produktīvāks.

Tāpat Balcere interesējās, vai Turlais būtu gatavs risināt situāciju Rīgas Centrāltirgū, kur pārbūves rezultātā izbūvētas tik augstas letes, ka tām nevar piekļūt cilvēki ratiņkrēslos. Uz to Turlais sniedza apstiprinošu atbildi, norādot, ka ir gatavs runāt ar tirgus vadību par iespējamajiem risinājumiem.

Savukārt deputāte Ieva Holma (VL-TB/LNNK) interesējās, vai Turlais turpinās atbalstīt praksi, ka kapitālsabiedrībām piešķir dotācijas bez jebkāda pamatojuma. Tāpat viņa prasīja, vai Turlais ir politiskā labuma meklētājs, ja reiz savā mūžā nomainījis tik daudz partijas. Politiķis atbildēja, sakot, ka iestāsies par to, lai uz sēdēm tiktu gatavoti kvalitatīvi dokumenti, kas deputātiem nodrošinātu skaidrību, par ko viņi balso.

Turlais apgalvoja, ka nekad nav iesaistījies politikā savtīgu mērķu vadīts. "Ja visas partijas mani uzņemtu, domājot, ka esmu labuma meklētājs, tas nebūtu sevišķi gudri no viņu puses. Bet, ja es esmu iesaistījies to darbā, devis pienesumu un saņēmis arī ko pretī, tad esmu rīkojies pareizi," sacīja deputāts.

Patlaban sēdē izsludināts pārtraukums līdz plkst. 17.45.

Savukārt vēlāk vakarā plkst. 20 gaidāma domes ārkārtas sēde par vicemēra ievēlēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!