Foto: DELFI

Ņemot vērā to, ka arvien biežāk pamestās ēkās notiek nelaimes gadījumi, Rīgas domes (RD) Īpašumu departaments plāno vēl aktīvāk apsekot neapmierinošā tehniskā stāvoklī esošus īpašumus, teica departamenta direktors Oļegs Burovs.

Viņš uzsvēra, ka RD plāno ne tikai aktīvāk piemērot paaugstinātu nekustamā īpašuma nodokļa likmi un sodus, bet arī sastādīt administratīvus aktus par piespiedu sakārtošanas darbiem.

Burovs aicināja īpašniekus arī pašiem reaģēt un izvērtēt to, kādi pasākumi nepieciešami, lai nodrošinātu to, ka ēkā nevar iekļūt bērni un jaunieši. "Bērniem un jauniešiem diemžēl interesē šīs pamestās ēkas. Aicinu tagad visus īpašniekus apskatīties ļoti kritiski uz savām ēkām un darīt visu, lai īpašumu konservētu. Īpašniekiem jāapsver arī žoga vai fiziskās apsardzes nodrošināšana, ja tas ir nepieciešams," norādīja Burovs. Viņš piemetināja, ka arī pašiem jauniešiem nevajadzētu doties uz pamestajām mājām. Tāpat arī vecākiem vajadzētu uzraudzīt savas atvases.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka pirmdien pēc rotaļāšanās pamestās ēkās Rīgā un Daugavpilī slimnīcā ar smagām traumām nogādāti divi bērni, kas krituši no vairāku stāvu augstuma. Rīgā negadījums bija noticis slimnīcas jaunbūvē un divas palīgēkās Vecmīlgrāvja 5.līnijā 28. Burovs skaidroja, ka ēka, kurā noticis negadījums, vairākas reizes bijusi apsekota. Ēkas īpašniekiem tikuši doti norādījumi par to, ka šo ēku nepieciešams konservēt un veikt pasākumus, lai nepiederošas personas tajās nevarētu iekļūt. Pēdējo reizi ēkas apsekošana notikusi pirms mēneša, kad konstatēts, ka iekļūšana tajā ir novērsta.

Ēkas pagājušā gada februārī tika iekļautas Vidi degradējošu, sabrukušu vai cilvēku drošību apdraudošu ēku (būvju) sarakstā. Līdz pagājušā gada vasarai tās piederēja uzņēmumam "Latvijas Jūras medicīnas centrs", bet no 16. jūlija par tās īpašniekiem kļuva pagājušā gadā dibināts uzņēmums "VL5", kura valdes loceklis ir Juris Jaunzems.

Jau ziņots, ka pirmdien, 18. aprīlī, ap plkst. 19:20 likumsargi saņēma izsaukumu uz pamestu ēku Vecmīlgrāvī, Vecmīlgrāvja 5. līnijā. Tur pieci bērni vecumā no 11 līdz 14 gadiem staigājuši, rotaļājušies un uzrāpušies līdz septītajam stāvam. Taču, skrienot lejā, 2005. gadā dzimusī meitene aptuveni trešajā vai ceturtajā stāvā iekritusi komunikāciju šahtā, nokrītot līdz pirmajam stāvam un gūstot smagas traumas. Pārējie bērni, redzot notikušo, izsaukuši mediķus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola iepriekš pastāstīja, ka meitene kritusi no augstuma, kas varētu sasniegt pat astoņus metrus. Viņa ar traumām un ķermeņa savainojumiem smagā stāvoklī nogādāta Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!