Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja trešdien atbalstīja gandrīz pusmiljona latu piešķiršanu Rīgas centra parku izgaismojumam, ko plānots paveikt līdz Ziemassvētkiem. Savukārt opozīcija pauž bažas par līdzekļu nelietderīgu izlietošanu.

Atbilstoši pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" sagatavotajām tāmēm, dekoratīvā apgaismojuma izbūve Rīgas centra parku zonas kanālmalas teritorijā varētu izmaksāt līdz 480 000 latu. Par to līdzekļu piešķiršanu no pilsētas infrastruktūras fonda vēl jālemj Finanšu un administrācijas lietu komitejas deputātiem un domes Prezidijam.

Par šo summu plānots izbūvēt apgaismojumu K.Barona ielas tiltam, tiltiem pie Nacionālās operas, Brīvības pieminekļa un Bastejkalna, K.Valdemāra ielas tiltam un Kronvalda parka tiltam.

Plānots izbūvēt arī izgaismojumu kokiem pie Brīvības pieminekļa, atsevišķiem kokiem Bastejkalnā, koku grupām gar kanālmalu pie Jēkaba kazarmām, Raiņa piemineklim un Esplanādei. Paredzēta arī piemiņas akmeņu apgaismošana.

Nepieciešamie darbi jāpaveic līdz Ziemassvētkiem.

Komitejas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs uzsvēris, ka "tas nav vienreizējs pasākums, bet gan ilgtermiņa ieguldījums. Par šo summu tiks izbūvētas nepieciešamās komunikācijas un uzstādītas apgaismojuma iekārtas, kas pēc tam tiks ekspluatētas daudzus gadus. Šeit būs iespēja arī praksē pārliecināties par LED diožu apgaismojuma priekšrocībām – ekonomisku patēriņu un paaugstinātu drošību. Un, kaut arī šie nav tie pārticīgākie laiki, būtu nepareizi atteikties no pienācīga apgaismojuma pilsētā, jo īpaši Ziemassvētku laikā."

Opozīcijā esošā partija "Jaunais Laiks" savukārt pauž bažas par līdzekļu izlietojumu, norādot, ka pērn izsludinātā konkursa meti paredzēja izgaismot pavisam citas pilsētas teritorijas, līdz ar to nevar uzskatīt, ka šogad tiks turpināts pērn apturētais projekts.

JL domes frakcijas vadītāja vietnieks Olafs Pulks paudis bažas par līdzekļu izšķērdēšanu, jo tos plānots "piešķirti projektiem bez objektīva pamatojuma par to lietderību. Interesanti, ka steigā uz apspriešanu tiek virzīti projekti, kuru īstenošana agrāk objektīvu iemeslu dēļ bija atcelta"

Pulks atzīst, ka "Rīgai ir jābūt krāšņai gada tumšākajā laikā, taču gaismas radīšana nenozīmē simtiem tūkstošu šķērdēšanu. Turklāt pilsēta nepaliks tumša arī bez šī projekta, jo novembrī projektam "Staro Rīga" tiks izlietoti 90 000 latu, savukārt ik gadu dome Ziemassvētku noformējumiem tērē 109 000 latus."

RD Kultūras departaments konkursu svētku noformējuma projektiem izsludināja jau gada sākumā, tomēr trešdien deputātiem piedāvātajā RPA "Rīgas gaisma" variantā vairāk objekti dublējas, norāda JL. "Nav skaidrs kā atbildīgie dienesti plāno realizēt savus projektus, ja naudu piešķirs, bet iesaistītajām personām būs jāizgaismo viens un tas pats koks," teikts partijas paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!