Rīgas domes deputāti otrdien nolēma nenodot privatizācijai un saglabāt pašvaldības īpašumā nodegušo Hamaņa muižu.
Par īpašuma nodošanu privatizācijai balsoja 27 deputāti, pret bija 15, bet balsojumā atturējās 14 deputāti, līdz ar to lēmumprojekts par Hamaņa muižas nodošanu privatizācijai netika atbalstīs.

Visaktīvāk pret Hamaņa muižas privatizāciju iebilda partijas "Jaunais laiks" (JL) frakcijas deputāti, vairākas reizes uzstājoties debatēs.

"Rīgas domes valdošās koalīcijas rīcība šajā jautājumā ir klaji divkosīga - pēc ugunsgrēka Hamaņa muižā Rīgas domes priekšsēdētājs Jānis Birks (TB/LNNK) un domes Īpašuma un privatizācijas lietu komitejas priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) stingri iestājās par līguma laušanu ar pašreizējo muižas nomnieku SIA "Mono", kas gandrīz desmit gadu garumā šo kultūras pieminekli ir novedusi tik nožēlojamā stāvoklī," norādīja JL frakcijas priekšsēdētājs Olafs Pulks.

"Šodien domes vadība apmetusies uz otru pusi un gatavojas ļaut "Mono" privatizēt Hamaņa muižu," sacīja Pulks, piebilstot, ka JL deputāti iestājas pret muižas nonākšanu pašreizējā nomnieka īpašumā.

Pulks arī norādīja, ka domei jāņem vērā arī apkārtējo iedzīvotāju viedoklis, kas neatbalstot Hamaņa muižas nonākšanu "Mono" īpašumā.

Savukārt domnieks Mārtiņš Greste (JL) atgādināja, ka dome šī sasaukuma laikā neesot nekā prātīga izdarījusi vairāku vēsturisko ēku glābšanai no iznīcības.

Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas deputāti jau iepriekš pieļāva iespēju, ka domes sēdē varētu tikt pieņemts negatīvs lēmums, jo ir rosināta ideja Hamaņa muižas teritorijā izveidot pilsētas nozīmes parku, kas varētu kalpot par pamatu privatizācijas atteikumam.

Komiteja šo jautājumu jau skatīja 17.marta sēdē, nolemjot skatīšanu atlikt līdz tiesas lēmuma par noslēgtā nekustamā īpašuma nomas līguma laušanu ar SIA "Mono" un nomnieces izlikšanu no minētā īpašuma saņemšanai.

2.oktobrī Administratīvajā rajona tiesā tika saņemts "Mono" pieteikums, kurā lūgts uzdot Rīgas domei pieņemt lēmumu par īpašuma nodošanu privatizācijai vai pamatotu atteikumu par privatizācijas ierosinājuma noraidīšanu.

Saskaņā ar iepriekšminēto Latgales priekšpilsētas tiesa 28.oktobrī pieņēma lēmumu par tiesvedības atlikšanu lietā par nomas līguma laušanu ar "Mono" uz laiku, līdz Administratīvajā tiesā konkrētais pieteikums tiks izskatīts.

"Ņemot vērā radušos situāciju, Īpašuma departaments saredz iespēju turpināt lietas virzību, atkārtoti virzot izskatīšanai Rīgas domē lēmumprojektu par nekustamā īpašuma nodošanu privatizācijai," aģentūrai LETA toreiz skaidroja departamenta preses sekretāre Liene Pētersone.

Jau ziņots, ka Īpašuma departaments ir iesniedzis tiesā prasību par noslēgtā nekustamā īpašuma nomas līguma laušanu ar pašreizējo muižas nomnieci "Mono" un nomnieces izlikšanu no minētā īpašuma.

Ja nekustamais īpašums pašlaik tiktu nodots privatizācijai, tad "Mono" kā nomniecei būtu pirmpirkuma tiesības, konstatēja deputāti. Tādēļ, lai īpašumu varētu nodot brīvā izsolē, jāsagaida, kamēr tiks lauzts nomas līgums.

Sagatavotajā domes lēmumprojektā bija paredzēts, ka objekta pircējs par saviem līdzekļiem pasūta ēkas būvkonstrukciju tehniskās apsekošanas atzinumu un arhitektoniski mākslinieciskās inventarizācijas materiālus. Pēc tam tie jāiesniedz Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā plānošanas un arhitektūras uzdevuma sagatavošanai, un pēc to saņemšanas jārealizē uzdevumā ietvertie nosacījumi.

Hamaņa muižu privatizēt vēlas pašreizējā muižas nomniece "Mono", kā arī SIA "Plosti" un SIA "Kurzemes hercogiste", liecina deputātiem sagatavotie materiāli.

Jau ziņots, ka Pilsētas īpašuma un privatizācijas lietu komitejas deputāti 2007.gada septembrī nolēma lauzt līgumu ar nodegušās Hamaņa muižas nomnieci "Mono". "Mono" nav labprātīgi atbrīvojusi nekustamā īpašuma objektu pēc nomas līguma uzteikuma.

Kā ziņots, 2006.gada 5.augustā Rīgā, Slokas ielā 41 jeb Hamaņa muižā, izcēlās ugunsgrēks. Uguns liesmas Hamaņa muižas ēkā plosījās aptuveni 200 kvadrātmetru lielā platībā. Ēkai iebruka jumts un stipri apdega sienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!