Foto: LETA

Rīgas domes "Saskaņa" frakcija vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lūdzot veikt pārbaudi par 90 000 eiro tēriņu pamatotību, veidojot sveicienu valsts svētkos, kā arī pilsētvides noformējumu, portālu "Delfi" informēja frakcijā.

Frakcija tēriņos saskata naudas izšķērdēšanas pazīmes, norādīts paziņojumā.

Jau ziņots, ka viedokļu šķelšanos soctīklos izraisījis Rīgas pašvaldības sveiciens valsts svētkos un pilsētvides noformējums, kas kopumā izmaksājis 90 000 eiro.

"Saskaņas" frakcija KNAB vērsusies par Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes tēriņiem par vides noformējumu valsts svētkiem un to komunikācijas kampaņu. Vienlaikus informācija nosūtīta arī Valsts kontrolei, apliecina frakcija.

Tāpat "Saskaņa" vērš uzmanību, ka rīdzinieku nauda tērēta arī video rullītīm, kurā domes amatpersonas aicina iedzīvotājus vakcinēties pret Covid-19.

Lai gan frakcija ir pārliecināta, ka iedzīvotāji ir jāmudina vakcinēties, vienlaikus tiek norādīts, ka "iztērētās naudas summas, kas iet no rīdzinieku kabatām, nav samērīgas pret sasniegto rezultātu".

Frakcija norāda, ka pašvaldībā ir jomas, kur šāds finansējums būtu bijis daudz noderīgāks.

Vienlaikus ar pašvaldības sveicienu valsts svētkos nav apmierināta arī domes koalīcijā ietilpstošā NA/LRA deputātu frakcija, kas Rīgas mēram Mārtiņam Staķim (PP) pieprasījusi skaidrojumu par mākslinieciskā risinājuma izvēli un krievu valodas lietojumu valsts svētku noformējumā.

Frakcija paziņojumā norāda, ka "Rīgas pašvaldības vadībai ir jāvēršas Valsts valodas centrā un Latviešu valodas aģentūrā, lai saņemtu profesionālu padomu par Valsts valodas likuma normu un būtības ievērošanu pašvaldības darbā".

Lai gan NA/LRA deputāti augstu novērtē Latvijas mākslinieku radošo izdomu, frakcija aicina māksliniekus ņemt vērā Latvijas valstisko simbolu krāsas, motīvus un būtību, radot noformējumu Latvijas neatkarībai un valstiskumam nozīmīgiem svētkiem.

Frakcija atgādina, ka Latvijas valsts simboli ir valsts karogs, ģerbonis un himna.

"Tāpat māksliniekam, kurš veido svētku vizuālo noformējumu plašai publiskai izplatīšanai, ir jāņem vērā noformējuma reālā vizuālā veidola uztvere sabiedrībā kontekstā ar citiem vizuāliem simboliem. Citu vizuālo simbolu vidū var būt arī tādi, kas iemieso Latvijas valsts neatkarībai un suverenitātei pretējas idejas un vēsturiskus notikumus," aicina frakcija.

NA/LRA aicina Rīgas domes vadību un Komunikācijas pārvaldi sadarboties ar Valsts valodas centru, lai pašvaldības darbība būtu atbilstoša likuma "burtam un garam".

Kā iepriekš skaidroja pašvaldībā, krievu un angļu valodas apsveikumā valsts svētkos lietotas tikai interneta vidē, sveiciens pilsētvidē ir izvietots tikai latviešu valodā.

Pašvaldība skaidroja, ka valsts svētku projekts sastāv no divām daļām – vides noformējuma un komunikācijas kampaņas.

Vides noformējuma kopējās izmaksas, kurās iekļauta ne tikai Pauļa Liepas darba ekspozīcija pilsētvidē, bet arī 10 gaismas stendi ar latviešu tautas dziesmu spēka vārdiem, ir aptuveni 60 000 eiro. No tiem svētku afišu un baneru druka, izlīmēšana un montāža pilsētvidē izmaksāja kopumā aptuveni 8000 eiro, bet svētkos piesaistīto divu mākslinieku honorārs izmaksāja kopumā 4155 eiro.

Savukārt valsts svētku projekta dārgākais noformējums ir 10 gaismas stendu-instalāciju uzstādīšana pilsētvidē. Šajos stendos izgaismoti latviešu tautasdziesmu spēka vārdi un tie atrodami ne tikai centrā, bet arī pilsētas apkaimēs, kopā 10 dažādās adresēs, un to kopējās izmaksas ir aptuveni 47 tūkstoši eiro.

Šie gaismas stendi ir ilgtermiņa ieguldījums un tiks izmantoti arī turpmākajos gados, uzsver Rīgas domē.

Komunikācijas kampaņas kopējās izmaksas, kuras ietver mākslinieka radītā darba vizuālās identitātes pielāgošanu kampaņas materiāliem internetā, presē, radio, TV, kā arī to izvietošanu medijos un mājaslapas izstrādi, ir aptuveni 32 000 eiro.

Plakātu izlīmēšanu nodrošināja Rīgas pašvaldība noslēgta līguma ietvaros, savukārt tulkošanu mājaslapai nodrošināja pašvaldības darbinieks, skaidroja Rīgas domē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!