Rīgas dome nolēmusi iesaistīties pilsētas slavenāka grausta – ēkas Marijas ielā 6 – problēmas risināšanā, draudot vērsties Saeimā, lai tā lemtu par ēkas konfiskāciju, ja divi ēkas īpašnieki nespēs vienoties par rekonstrukciju, ziņo "Rīgas Balss".
Ēka Marijas ielā 6 un celta 1905. gadā. Ēka jau ilgstoši atrodas katastrofālā stāvoklī un ne tikai bojā ainavu, bet arī apdraud garāmgājējus.

1997. gadā pusi no īpašuma Marijas ielā 6 iegādājās kāds igauņu uzņēmējs Tomass Tools, 2001. gadā otru īpašuma daļu iegādājās Ludmila Baumane. Četrus gadus Tools neizrādīja par ēku interesi, līdz ar to tā tika novesta līdz avārijas stāvoklim un pašlaik ir uzskatāma par vienu no problemātiskākajām nekustamo īpašumu lietām Rīgā. Tai nepieciešams veikt remontdarbus, tāpēc uzņēmējam piedāvāti 1,05 miljoni latu par viņam piederošo īpašumu, kas ir uz pusi vairāk par to cenu, kuru viņš samaksāja, iegādājoties īpašumu 1997. gadā.

Pašlaik šo problēmu pieteikusies risināt arī Rīgas dome, kura sola - ja arī turpmāk starp mājas īpašniekiem nenotiks produktīva vienošanās par ēkas rekonstrukciju, pašvaldība iesniegs lietu Saeimā, kas visdrīzāk lems par Igaunijas uzņēmēja Toola īpašuma daļas konfiskāciju.

Šobrīd pilsētā ir 169 grausti, no kuriem 124 ēkas ir valsts, fizisku un juridisku personu īpašumā, bet 45 ir pašvaldībai piederoši nami, savukārt 55 grausti iekļauti valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā. 2007. gadā tika nojaukti 26 grausti, bet seši - atjaunoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!