Foto: LETA

Cīņa par "ģimenes vērtībām" Latvijā apvieno Kremļa draugus un ideoloģiskos pretiniekus nacionāļus. Abi savu mērķu sasniegšanai izmanto Krievijas radītus mītus. Savukārt rezultāts ir tikumības pants Latvijas likumā, tā savā jaunākajā publikācijā raksta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica".

Kā atgādina "Re:Baltica", ar aicinājumu aizliegt "geju propagandu" skolās 2013. gadā rudenī nāca jaundibinātā vecāku kustība "Sargāsim mūsu bērnus!". Tā sāka vākt parakstus referendumam, lai aizliegtu skolās "popularizēt" un "reklamēt" seksu.

Kustības iniciatīva tolaik sakritusi ar Krievijā pieņemtu likumu, kas ļauj piemērot naudas sodu par homoseksualitātes popularizēšanu nepilngadīgajiem.

Gadu iepriekš, 2012. gadā, Krievijā pieņēma vēl divus likumus. Viens aizliedz izplatīt bērniem kaitīgu informāciju, tai skaitā tādu, kas noliedz "ģimenes vērtības". Otrs ļauj bērniem kaitīgas interneta mājas lapas bloķēt bez tiesas sprieduma.

Ar nelielām niansēm, bet uzskati "tradicionālo vērtību" sargiem Latvijā ir līdzīgi, raksta žurnālistikas centrs, atsaucoties gan uz "Saskaņas", gan "Nacionālās apvienības" atbalstītām nevalstiskajām organizācijām.

Tāpat "Re:Baltica" analizē vairākus sociālajos tīklos un medijos tiražētus mītus, tostarp par it kā ministres pieminētu incesta tradīciju Norvēģijā, lai gan pati ministre pētījumu centram noliegusi, ka kaut ko tādu būtu teikusi. Šie mīti sākotnēji minēti Krievijas portālos un medijos.

Mīti ir iespaidojuši daļu Latvijas parlamenta deputātu no "Saskaņas", "Nacionālās apvienības" un "Latvijas Reģionu apvienības", uzsver žurnālistikas centrs, publikācijas turpinājuma pieminot bijušo deputāti Irinu Cvetkovu.

Iepriekšējā sasaukuma Saeimas deputātei no "Saskaņas" Cvetkovai acis uz notiekošo esot atvērusi "Dzimtas" akcija pie Saeimas 2014. gadā. Aprunājusies ar "Dzimtas" valdi, viņa partijā rosinājusi virzīt likuma grozījumu, kas aizliegtu skolās "reklamēt" seksu, bet neesot guvusi atbalstu.

"Dzimta", kā raksta "Re: Baltica", piemēram, uzskata, ka slēptais bērnu aizsardzības sistēmas mērķis esot legalizēt Latvijā nelegāli notiekošo bērnu tirdzniecību. Tāpat žurnālistikas centrs uzskaita vēl vairākas konspirācijas un melus, kuras savā argumentācijā izmanto nevalstiskā organizācija.

Cvetkova ar partijas biedru Igoru Meļņikovu gan izstājusies no "Saskaņas" un likuma grozījumus iesniedza kopā ar pieciem deputātiem no "Zatlera Reformu partijas" (ZRP), notikumu gaitu atgādina "Re: Baltica".

Saeima priekšlikumu noraidīja. Pusgadu vēlāk ar līdzīgu iniciatīvu nāca cita līdz tam plašākai sabiedrībai nezināma "Saskaņas" deputāte, juriste un četru bērnu māte Jūlija Stepaņenko.

Tā rīkoties viņai esot lūguši skolēnu vecāki. Kā skaidro žurnālistikas centrs, lai gan Stepaņenko to neatklāj, bērnu vecāki bijuši no "tradicionālo vērtību" aizstāvju organizācijām.

Par jaunajiem "tikumības grozījumiem" nobalsoja gan "Saskaņa", gan tās ideoloģiskie pretinieki, Nacionālā apvienība.

Žurnālistikas centrs arī raksta par apšaubāmiem faktiem, kurus savā argumentācijā izmanto "Nacionālas apvienības" atbalstītā asociācija "Ģimenei".

Asociācija "Ģimene" mājas lapā apgalvo, ka genderisma politikas rezultātā "pakāpeniski tiks izveidoti bezdzimuma cilvēki", lai radītu "nekatro jeb nenoteikto dzimtu".

Tikmēr akadēmiskajā pasaulē ar "genderismu" saprot tieši pretējo - pastāv tikai divi dzimumi (vīrietis un sieviete) un dzimums (sex) ir nesaraujami saistīts ar bioloģisko dzimumu, minēts Bērklija universitātes terminu vārdnīcā.

Intervijās un lekcijās, kā izpētījis žurnālistikas centrs, "tradicionālo vērtību" organizāciju pārstāvji, piemēram, stāsta: aiz homoseksuāļu tiesībām patiesībā slēpjas citi, daudz ietekmīgāki spēki. To mērķis ir uz pārapdzīvotās Zemes samazināt cilvēku skaitu. Lai to izdarītu, tiek radīti cilvēki bez dzimuma un veicināta bērnu agrīna seksualizācija.

Kādi "spēki" vēlas samazināt cilvēku skaitu uz Zemes, tradicionālo vērtību sargi īsti nosaukt nevar, raksta "Re: Baltica". Tiek minētas starptautiskas organizācijas - ANO, Pasaules veselības organizācija - , miljardieris Dzordžs Soross, nereti vienkārši "korporācijas" un "valsts".

Ar pilnu publikācijas tekstu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!