Foto: LETA
Lai gan kopumā tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu sestdien pagājusi nepieredzēti mierīgi, vēlēšanu komisijas tomēr piedzīvojušas dažādas kuriozas situācijas, sestdien pēc iecirkņu slēgšanas preses konferencē informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Viņš pastāstīja, ka kopumā referendums pagājis mierīgi un, ja arī bijuši pārpratumi, "divu personību sadursmes, agresivitātes līmenis ir bijis ievērojami zemāks".

CVK nav saņēmusi informāciju par nopietniem balsošanas kārtības pārkāpumiem, kas varētu ietekmēt refrenduma rezultātus, uzsvēra Cimdars. Tomēr dažādas balsotāju sūdzības ir saņemtas, un dažas no tām bijušas visai kuriozas.

Tā, piemēram, Ventspils novadā kāda kundze gribējusi pieteikt balsošanu mājās un bijusi sašutusi par atteikumu, jo viņai neesot pieejams sabiedriskais transports. Saņemtas arī vairākas sūdzības par pašvaldībām, kas nav nodrošinājušas vēlētājiem autobusus, lai dotos nobalsot. "Acīmredzot, uz pašvaldību vēlēšanām tas ir darīts, bet šoreiz nezin kāpēc nē," ironizēja Cimdars.

Valmierā Pārgaujas ģimnāzijas iecirknī kāds balsotājs pie sienas pamanījis eksprezidenta Valda Zatlera fotogrāfiju un iesniedzis par to sūdzību, jo uzskatījis, ka tā ir aģitācija. Savukārt citam vēlētājam nepatika vēlēšanu komisijas zīmogs, ko iespiež pasē un uz kura ir rakstīts "Referendums par Saeimas atlaišanu", jo vēlētājs bija balsojis pret. Kāds cits vēlētājs savukārt saskatījis aģitāciju CVK informatīvajos plakātos, kuros, lai izskaidrotu vēlētājiem, kā aizpildīt vēlēšanu zīmes, atzīmēta gan viena, gan otra atbilde.

Tāpat tradicionāli cilvēki vēlējušies nobalsot ar pasēm, kurām beidzies derīguma termiņš, kā arī ar nepilsoņu pasēm. Kāda sieviete gribējusi nobalsot savas mātes vietā, un bijusi "ļoti dusmīga", kad komisija neļāva to darīt, lai gan viņai līdzi bija mātes pase un pilnvara, stāstīja Cimdars.

Tautas nobalsošanas dienā uz CVK informatīvo tālruni saņemti 893 zvani, bet kopā vairāk nekā 3000, stāstīja Cimdars.

Jau ziņots, ka līdz plkst.20:00 tautas nobalsošanā bija piedalījušies 616 739 jeb 41,33% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati. Visaktīvāk uz referendumu līdz šim laikam bija devušies vidzemnieki, kur nobalsojuši 201 719 jeb 49,33% balsstiesīgo, bet viskūtrākie ir Latgales iedzīvotāji, kur pie urnām devušies tikai 74 223 jeb 31,30% vēlētāju. Rīgā līdz plkst.20:00 nobalsojuši 141 019 jeb 34,50% vēlētāju, Kurzemē – 99 754 jeb 48,69%, bet Zemgalē – 100 024 jeb 43,01%.

Referendumu 30.maijā izsludināja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), pamatojoties uziepriekšējā Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija rīkojumu Nr.2 "Par Saeimas atlaišanas ierosināšanu".

Jau vēstīts, ka maija nogalē pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš.

Savukārt eksprezidents, lai gan apvienība "Vienotība" publiski aicināja Zatleru pievienoties un iespējamās ārkārtas vēlēšanās kandidēt tās sarakstā, jūlija sākumā pēc prezidentūras termiņa beigām paziņoja,ka dibinās Zatlera Reformu partiju. Partijas dibināšanas kongress paredzēts Saeimas atlaišanas referenduma sestdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!