Foto: DELFI

Šodien no Latvijas cietumos mītošajām personām referendumā par otru valsts valodu piedalīsies 4047 ieslodzītie jeb gandrīz 90% no tiem, kuriem ir balstiesības, aģentūru LETA informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes vecākā referente Ināra Makārova.

Ieslodzītajiem divas dienas iepriekš bija iespēja pieteikt savu dalību šīs dienas referendumā. Kopumā Latvijas cietumos atrodas 6531 ieslodzītais, - no tiem balsošanas tiesības ir 4623 personām.

Visvairāk pieteikumu dalībai referendumā saņemts no Daugavgrīvas un Centrālcietuma ieslodzītajiem.


Cietumnieki, kuri piedalās referendumā, no savām ieslodzījumu kamerām tiks aizvesti uz cietumā speciāli ierīkotu telpu, kas aprīkota ar referenduma vajadzībām nepieciešamajām lietām.

Vēlētāju aktivitāte šodien notiekošajā referendumā pagaidām ir augstāka nekā pērn notikušajā referendumā par Saeimas atlaišanu, liecina aģentūras LETA aprēķini. Pirmās stundas laikā pēc vēlēšanu iecirkņa atvēršanas Latvijā kopumā referendumā nobalsojuši 25 200 balsotāju jeb 1,63% no kopējā vēlētāju skaita, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotā informācija. Savukārt pērnā gada 23.jūlijā referenduma pirmajā stundā bija nobalsojuši vairāk nekā 20 000 iedzīvotāju jeb 1,37% no visiem balsstiesīgajiem.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars aģentūrai LETA sacīja, ka vēlētāju aktivitāte tautas nobalsošanā jāvērtē visas dienas garumā un secinājumus iespējams izdarīt vien no šiem datiem.

"Vēlētāju līdzdalība kā rādītājs būtu analizējams, kad process ir noslēdzies un ir redzams kopējais piedalījušos skaits. Dienas laikā var būt diezgan bīstami sniegt kaut kādas prognozes, jo, iespējams, šobrīd sasnigušajā Latvijā ir nedaudz citāda dienas kārtība vēlētājiem," uzsvēra Cimdars.

Jau ziņots, ka šorīt durvis vēruši visi 950 vēlēšanu iecirkņi Latvijā un sākusies balsošana referendumā par krievu valodas statusu. Balsošana ilgs līdz plkst.22.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!