Foto: LETA
Sestdien plkst.22 visā Latvijā tiek slēgti vēlēšanu iecirkņi, balsošana referendumā par 10.Saeimas atlaišanu ir noslēgusies un Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) sākusi skaitīt balsis. Tuvākajā laikā kļūs zināms, cik vēlētāju referendumā kopumā ir piedalījušies, savukār tautas nobalsošanas provizoriskie rezultāti kļūs zināmi ap plkst.5 no rīta.

Jau ziņots, ka līdz plkst.16:00 tautas nobalsošanā bija piedalījušies 616 739 jeb 41,33% vēlētāju, liecina CVK apkopotie dati.

Visaktīvāk uz referendumu vēl joprojām dodas vidzemnieki, kur nobalsojuši 201 719 jeb 49,33% balsstiesīgo, bet viskūtrākie ir Latgales iedzīvotāji, kur pie urnām devušies tikai 74 223 jeb 31,30% vēlētāju. Rīgā līdz plkst.20:00 nobalsojuši 141 019 jeb 34,50% vēlētāju, Kurzemē – 99 754 jeb 48,69%, bet Zemgalē – 100 024 jeb 43,01%.


Jau vēstīts, ka sestdien tautas nobalsošanā par 10.Saeimas atlaišanu vēlētāji kādā no 1028 vēlēšanu iecirkņiem varēja atbildēt uzjautājumu "Vai Jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?"

Referendumu 30.maijā izsludināja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), pamatojoties uziepriekšējā Valsts prezidenta Valda Zatlera 28.maija rīkojumu Nr.2 "Par Saeimas atlaišanas ierosināšanu".

Iespējamie atbilžu varianti tautas nobalsošanas zīmē bija "par" vai "pret", vēsta CVK. Lai nobalsotu, vēlētājiem būs jāievelk "+" iepretim izvēlētajai atbildei.

Lai varētu piedalīties balsošanā, bija jāuzrāda Latvijas pilsoņa pase, kurai nav beidzies derīguma termiņš. Lai nodrošinātu, ka katram vēlētājam ir tikai viena balss, vēlētāja pasē izdarīja atzīmi par dalību tautas nobalsošanā.

Vēlētāji balsošanai varēja izvēlēties jebkuru vēlēšanu iecirkni Latvijā vai ārvalstīs: 950 iecirkņi atrodas Latvijā, bet 78 – ārvalstīs. Vēlēšanu iecirkņi balsotājiem bija atvērti no pulksten 7 līdz 22.

Vēlētājiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevarēja nobalsot vēlēšanu iecirknī, bija iespēja pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā. Balsošanai atrašanās vietā bija jāpiesakās līdz sestdienas pulksten 12. Balsošana tika organizēta arī vēlētājiem ieslodzījuma vietās.

Ziņas par vēlētāju līdzdalību tiks apkopotas pulksten 8, 12, 16, 20 un 22. Savukārt kopējais tautas nobalsošanā piedalījušos vēlētāju skaits, kā arī ziņas par vēlētāju atrašanās vietā nobalsojušiem vēlētājiem būs pieejamas ap pulksten 23.

Pirmie provizoriskie tautas nobalsošanas rezultāti no mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem gaidāmi, sākot no pulksten 23.30, bet balsu skaitīšanu Latvijā plānots pabeigt svētdien līdz pulksten 5 rītā.

Oficiālos referenduma rezultātus par 10.Saeimas atlaišanu CVK plāno pasludināt otrdien, 26.jūlijā, un CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars atzinis, ka tiem nevajadzētu atšķirties no provizoriskajiem rezultātiem.

Atbilstoši Satversmei, kvorums šajā referendumā nav nepieciešams. 10.Saeima būs atlaista, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atlaišanu nobalsos vairāk nekā puse no tiem vēlētājiem, kuri tajā piedalīsies. Šajā gadījumā būs jāizsludina jaunas Saeimas vēlēšanas, kurām jānotiek ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas, visticamāk, 17.septembrī. Saeimas atlaišanas gadījumā deputātu kandidātu saraksti 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām būs jāiesniedz no 29.jūlija līdz 18.augustam.

Jau vēstīts, ka maija nogalē pēc tam, kad Saeima nedeva atļauju kratīšanai "Par labu Latviju" frakcijas deputāta, partijas LPP/LC līdera Aināra Šlesera dzīvesvietās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izmeklētās tā sauktās "oligarhu lietas" ietvaros, Zatlers īpašā uzrunā tautai paziņoja, ka rosina parlamenta atlaišanu.

Jūnija sākumā Saeima nepārvēlēja Zatleru Valsts prezidenta amatā, un par prezidentu kļuva Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) frakcijas deputāts, no Vidzemes ievēlētais eksbaņkieris Andris Bērziņš.

Savukārt eksprezidents, lai gan apvienība "Vienotība" publiski aicināja Zatleru pievienoties un iespējamās ārkārtas vēlēšanās kandidēt tās sarakstā, jūlija sākumā pēc prezidentūras termiņa beigām paziņoja,ka dibinās Zatlera Reformu partiju. Partijas dibināšanas kongress paredzēts Saeimas atlaišanas referenduma sestdienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!