Foto: F64
Tautas nobalsošanas par Saeimas atlaišanu pirmajā stundā sestdien būtiski pārkāpumi vai trūkumi nav konstatēti, taču notikuši vairāki sīki incidenti. Vairākiem iecirkņiem pašlaik ir elektroapgādes traucējumi, kas netraucē to darbu, bet var apgrūtināt datu nosūtīšanu, intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars.

Notikuši arī vairāki sadzīviska rakstura incidenti, piemēram, kādā iecirknī "temprementi situši augstu vilni" un "nav bijis tālu no sakaušanās", stāstīja Cimdars. "Kašķi" izraisījis kāds aktīvs vēlēšanu novērotājs, kurš bijis pārāk uzstājīgs, "ņēmis vēlētājiem lapas nost" un citādi rīkojies neatbilstoši savam statusam, stāstīja CVK vadītājs. Incidents tomēr atrisinājies mierīgi un balsošana iecirknī turpinās bez traucējumiem.

Cimdars atzina, ka pirmajā referenduma stundā vēlētāju aktivitāte ir bijusi zemāka nekā 10.Saeimas vēlēšanās pērn rudenī, bet lielāka nekā iepriekšējā tautas nobalsošanā. CVK vadītājs uzsvēra, ka pēc pirmās balsošanas stundas vēl nevar izdarīt secinājumus, jo "vēlētājiem katrā gada laikā ir citas prioritātes". Par to liecinot, piemēram, fakts, ka pirmajā stundā visaugstākā vēlētāju aktivitāte bijusi Saulkrastos, kur nobalsojuši vairāk nekā 4% no reģistrētajiem vēlētājiem, jo turp cilvēki brauc atpūsties. Cimdars prognozēja, ka vēlētāju aktivitāte Saulkrastos refrenduma noslēgumā varētu pārsniegt 200%.

Jau vēstīts, ka tautas nobalsošanas par Saeimas atlaišanu pirmajā stundā sestdien līdz plkst. 8:00 piedalījušies 20 409 jeb 1,37% vēlētāju, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati.

Visaktīvāk uz referendumu pirmajā stundā devušies vidzemnieki, kur nobalsojuši 6578 jeb 1,62% balsstiesīgo, bet viskūtrākie bijuši Latgales iedzīvotāji, kur pie urnām devušies Latgale 2421 jeb 1,01% vēlētāju. Rīgā pirmajā referenduma stundā nobalsojuši 4979jeb 1,22% vēlētāju, Kurzemē - 2972 jeb 1,45%, bet Zemgalē - 3459 jeb 1,49%.

Sestdien notiek bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinātā tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu, kuras laikā vēlētāji kādā no 1028 vēlēšanu iecirkņiem varēs atbildēt uz jautājumu "Vai Jūs esat par 10.Saeimas atlaišanu?" Ja vēlētāji izlems Saeimu atlaist, jau šogad rudenī notiks ārkārtas Saeimas vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!