Foto: AFP/Scanpix
Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdības mērķis paliek nemainīgs – turpmākajos gados ir jānodrošina ilgtspējīga izaugsme ar ikgadējo pieaugumu 4-5%, liecina premjera ikgadējais ziņojums Saeimai par Ministru kabineta līdz šim paveikto un iecerēto darbību.

53 lapu garajā ziņojumā skaidrots, kā līdz šim valdībai veicies ar noteikto prioritāšu īstenošanu. Portāls "Delfi" piedāvā īsu ieskatu tajā, ar kurām līdz šim paveiktajām lietām valdība lepojas.

Galvenajam ilgtspējīgas izaugsmes dzinējspēkam jābūt eksportam, uzsvērts ziņojumā. Globālās tendences un izaicinājumi liecina, ka "par rītdienu ir jādomā jau šodien – kādu mēs vēlamies redzēt savu valsti pēc desmit, divdesmit un vairāk gadiem un kas valdībai un visai sabiedrībai kopumā ir jādara, lai to sasniegtu."

Kā skaidrots ziņojumā, Kučinska valdības prioritātes ir tautsaimniecības stiprināšana, valsts drošība, nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, ģimenes dzīves kvalitāte un sociālais nodrošinājums, kā arī reformas izglītībā un zinātnē un veselības aprūpē.


Foto: LETA

Jaunākā Pasaules Bankas "Doing Business 2017" pētījuma dati apliecina, ka mērķtiecīgi īstenotas reformas uzņēmējdarbības vides sakārtošanā un sadarbība ar uzņēmējiem ļāvusi sasniegt labus rezultātus, skaidrots ziņojumā. "Doing Business 2017" pētījumā 190 valstu konkurencē Latvija ierindota 14. vietā, kas ir vēsturiski augstākais sniegums.

Salīdzinājumā ar Eiropas Savienības (ES) valstu vidējo rādītāju, Latvija piekāpjas tikai uzņēmējdarbības izbeigšanas rādītājā, kas saistīts ar maksātnespējas procesu, norādīts ziņojumā. Latvija ir uzlabojusi savu vērtējumu elektroenerģijas pieslēgumu, būvniecības atļauju, kredītu reģistra un nodokļu samaksas rādītājos.

Uzņēmējiem labvēlīgas vides novērtējumā Latvija ieņem sesto vietu ES dalībvalstu vidū, piekāpjoties Dānijai, Apvienotajai Karalistei, Zviedrijai, Igaunijai un Somijai.


Foto: AP/Scanpix

Kaut arī tautsaimniecības izaugsme palēninās, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto kopbudžeta ieņēmumu plāns 2016. gada deviņiem mēnešiem ir izpildīts par 100,8 %. Salīdzinot ar 2015. gada deviņiem mēnešiem, ieņēmumi palielinājušies par 7,4 %.

Tomēr, kā norādīts ziņojumā, ēnu ekonomika vēl joprojām ir būtiska Latvijas tautsaimniecības problēma, atzīts Kučinska ziņojumā. Pērn ēnu ekonomika bija 23,6 % no IKP, kas iezīmēja kritumu ēnu ekonomikas indeksā par 0,9 procentpunktiem salīdzinājumā ar 2014. gadu.

Lai samazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru, būvniecības nozarē ir izstrādāts risinājums, kas paredz noteikt pienākumu galvenajam būvdarbu veicējam aprēķināt un maksāt atbildības nodrošinājumu par katru apakšuzņēmēja darba ņēmēju.

Savukārt, lai mazinātu krāpšanas riskus nodokļu jomā, tiek izstrādāti tehnoloģisko risinājumu varianti krāpšanās ar elektroniskajiem kases aparātiem apkarošanai.

Un, lai samazinātu krāpšanas risku ar PVN, ir pieņemts regulējums, kas paredz, ka graudaugu un tehnisko kultūru piegādei piemēro PVN apgriezto maksāšanas kārtību.


Foto: AFP/Scanpix

Valsts ekonomiskā augšupeja, īstenotās iniciatīvas demogrāfijas jomā un dzimstības rādītāju pieaugumam labvēlīga iedzīvotāju vecumstruktūra ir veicinājusi "pozitīvas izmaiņas vairākos tautas ataudzes rādītajos", skaidrots Kučinska ziņojumā.

Pēdējos gados Latvijā vērojams dzimstības pieaugums, samazinās abortu, tai skaitā arī mākslīgo abortu skaits.

Salīdzinājumā ar 2010. gadu ir samazinājies no valsts emigrējošo iedzīvotāju skaits, un, lai arī dabiskais pieaugums Latvijā joprojām saglabājas negatīvs, pēdējo četru gadu laikā ir vērojamas pozitīvas izmaiņas arī dabiskā pieauguma rādītājos.

Tuvākajā desmitgadē sagaidāmas būtiskas demogrāfiskās izmaiņas – nozīmīgi pieaugs iedzīvotāju īpatsvars, kuri ir vecāki par 64 gadiem, pret darbspējas vecuma iedzīvotāju īpatsvaru. Līdz ar to ir sagaidāma dzimstības rādītāju pazemināšanās.


Foto: F64

Pedagogu darba samaksas modeļa maiņa ir viena no valdības sāktajām reformām, kam būs turpmāka ietekme uz pašvaldību izglītības iestāžu tīklu, galvenokārt vidusskolu un pamatizglītības 7.–9. klases posmā, paredzēts ziņojumā.

Valdība ir apņēmusies nodrošināt pedagogu profesionālo pilnveidi, stiprinot valsts ģimnāzijas un speciālās izglītības attīstības centrus kā reģionālos metodiskos centrus un pedagogu tālākizglītības centrus.


Foto: Shutterstock

Valdība ir konceptuāli atbalstījusi vienu no Veselības ministrijas virzītajiem veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantiem, kas paredz finansējumu veselības aprūpei nodrošināt no valsts budžeta līdzekļiem.

Lai gan pašreizējais valsts budžeta finansējums, kas ir zemāks nekā citās Eiropas Savienības valstīs, neļauj izvēlēto modeli pilnvērtīgi īstenot, šis solis uzskatāms par būtisku progresu veselības aprūpes nozares reformas uzsākšanā, skaidrots ziņojumā.

Vienlaikus ziņojumā uzsvērts, ka, lai nodrošinātu efektīvu un savlaicīgu onkoloģisko pacientu izmeklēšanu un ārstēšanas uzsākšanu, no 1. oktobra ieviesti vairāki uzlabojumi. Piemēram, turpmāk pacienti, kuriem ir medicīniski pamatotas aizdomas par ļaundabīgu audzēju, nepieciešamo izmeklējumu veikšanu var saņemt 10 darbadienu laikā.


Foto: Latvijas armija

2016. gadā Latvija turpināja attīstīt nacionālās pašaizsardzības spējas, stiprināt tiesībaizsardzības iestāžu kapacitāti, kā arī sadarboties ar Eiropas Savienības un NATO drošības apdraudējuma mazināšanā.

Ģeopolitiskā situācija, kas nosaka Latvijas ārējās drošības apstākļus, nav mainījusies. Krievijas radītie izaicinājumi, tostarp pieaugošā militārā klātbūtne NATO pierobežā, prasa stiprināt valsts spējas atturēt iespējamo agresiju.

Kopš 2013. gada pakāpeniski tika palielināts aizsardzības nozares budžets, lai 2018. gadā sasniegtu 2% no IKP.

Būtiska uzmanība tiek pievērsta Latvijas pašaizsardzības spējām, īstenojot Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes kājnieku brigādes mehanizācijas projektu, apmācot atbildīgo personālu un iegādājoties Latvijas apstākļiem piemērotu ekipējumu. Un, lai gan terorisma draudu līmenis Latvijā joprojām ir zems, drošības dienestiem ir jābūt gataviem reaģēt uz potenciālajiem drošības riskiem, tāpēc šogad tika apstiprināts jauns Pretterorisma plāns, akcentēts ziņojumā.

Tikmēr būtiskākie šobrīd īstenojamie Latvijas austrumu robežas stiprināšanas pasākumi ir Latvijas–Krievijas un Latvijas–Baltkrievijas robežas iekārtošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!