Foto: LETA

Reformu partija (RP) nākamgad pašvaldību vēlēšanās Rīgā sliecas startēt atsevišķi un nešaubās par 5% barjeras pārvarēšanu, lai iegūtu galvaspilsētas domes deputātu vietas.

Gala lēmums šajā jautājumā gan vēl neesot pieņemts, bet konkrētāka spriešana par to gaidāma sestdien Daugavpilī paredzētajā RP domes sēdē, portālam ”Delfi” pastāstīja RP izpilddirektors Ivo Valdovskis.

”Lemšana par to būs rīt, bet kas ir tiesa – kopējais noskaņojums sveras uz to, ka arī Rīgā startēsim atsevišķi,” viņš teica.

Valdovskis skaidroja – RP būtu grūtāk paskaidrot un argumentēt, kāpēc startēt ar kādu kopā, nevis atsevišķi, jo politikā ”esam ienākuši katrs ar savu vīziju un vērtībām”.

Ja partijas dome sestdien nolems startēt atsevišķi, neesot šaubu, ka RP izdošoties iekļūt Rīgas Domes sastāvā, lai arī partijas reitings pašlaik ir zem 5% robežas.

”Mūsu ministri cīnās kā lauvas. Ir jāpaiet kādam laikam, kamēr ministru veikums pārtaps partijas popularitātes pieaugumā,” teica RP izpilddirektors.

Partijas kandidātu saraksti būšot ”par 90% skaidri” janvāra beigās, un tiekot apzināti cilvēki gan no biedru vidus, gan ārpus partijas. Sākot iezīmēties arī partijas priekšvēlēšanu kampaņas ieceres. Valdovskis, kurš vadīs RP kampaņu, pagaidām par to stāstot bija atturīgs, vien teica, ka kampaņā īpaša uzmanība būšot veltīta startam Rīgas domē, ņemot vērā to, ka ”Rīga – tas ir vairāk nekā trešdaļā no valsts iedzīvotājiem un puse no valsts ekonomikas” un arī konkurence gaidāma asa.

Tomēr uz jautājumu par to, vai vairākām atsevišķām partijām nebūs pārāk grūts uzdevums censties konkurēt ar pašreizējo Rīgas domes ”monolīto koalīciju”, RP izpilddirektors teica, ka pašlaik domē ir viens populārs spēlētājs – Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC), kurš šo statusu prot izmantot.

”Ušakovs ir populārs, bet viņš ir viens uz tribīnes, lai arī prot konkurences trūkuma apstākļos to izmantot. Taču, kad nāksies ar citiem konkurentiem runāt par Rīgas attīstību, kultūru un citām lietām, tad vairs nepietiks ar sevis slavinošu avīžu mētāšanu rīdzinieku pastkastēs,” kritisks bija Valdovskis.

Jau vēstīts, ka Nacionālās apvienības (NA) valde maijā nāca klajā ar aicinājumu pašreizējiem valdības koalīcijas partneriem sadarboties Rīgas domē (RD) un pēc pašvaldību vēlēšanām kopīgiem spēkiem oponēt "Saskaņas centram" (SC), tomēr ”Vienotības” un Reformu partijas politiķi šo ideju nodēvēja priekšlaicīgu un nesvarīgu.

Vasarā sarunas par kopīgu startu pašvaldību vēlēšanās sāka ”Vienotība” un Reformu partija, tomēr neizslēdzot iespēju, ka abas partijas vēlēšanās var startēt arī ar atsevišķiem sarakstiem.

Savukārt, rudenī Nacionālā apvienība (NA) paziņoja, ka gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā neplāno veidot kopīgu sarakstu ar kādu citu politisko spēku, bet plāno startēt vieni, jo tādējādi būs iespējams panākt labāku rezultātu un par sadarbību ar citiem domē iekļuvušajiem spēkiem domāt pēc vēlēšanām.

Ar atsevišķu sarakstu ārpus Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Rīgā plāno startēt Latvijas Zaļā partija un tās mēra kandidāts varētu būt Saeimas deputāts, ilggadējais vides ministrs Raimonds Vējonis. Partijas gala lēmums par startu RD vēlēšanās sagaidāms nākamā gada pavasarī.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 2013.gada 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!