Foto: Publicitātes attēli

Argumenti par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) nodokļu optimizāciju, algu aizstājot ar aizdevumu, ir apšaubāmi. Viņa situācija nav salīdzināms ar "Vienotības" politiķa Dzintara Zaķa gadījumu, tā paziņojumā medijiem uzsver Reformu partija (RP).

"Aizdevums nav alga, tāpēc apgalvojumi, ka tādā veidā var optimizēt nodokļus - sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas un iedzīvotāju ienākuma nodokli, ir stipri apšaubāmi. Aizdevums būs jāatdod no īpašnieka ienākumiem, par kuriem tiks samaksāts nodoklis," skaidro Reformu partijas frakcijas vadītāja vietnieks un Saeimas tautsaimniecības un agrārās komisijas vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

RP arī norāda, ka laikrakstā "Neatkarīgā" publicētais raksts par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra nodokļu optimizāciju vēlreiz norāda uz to, ka ministra iesāktās reformas ostās un pašvaldībās "nav pa prātam ar laikrakstu saistītajiem uzņēmējiem un politiķiem".

"RP ar vislielāko nopietnību attiecas pret publiskajā telpā izskanējušām aizdomām par jebkura partijas ministra vai deputāta sabiedrībai neskaidru rīcību. Partija ir pārliecināta, ka Šprūdža kungs vistuvākajā laikā spēs kliedēt šaubas un izskaidrot sabiedrībai šo situāciju," teikts partijas paziņojumā.

"Neatkarīgā" ceturtdien vēstīja, ka Sprūdžs līdzīgi kā koalīcijā esošās "Vienotības" Saeimas deputāts un frakcijas vadītājs Zaķis "optimizējis" nodokļus un piekopis likumīgu nodokļu apiešanu. Sprūdža valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņš pērn vēlā rudenī, jau būdams valsts amatpersonas statusā, ņēmis 108 408 latu lielu kredītu, palielinot kopējās parādsaistības līdz 409 000 latu. Saskaņā ar deklarāciju Sprūdžs algu sev piederošajās uzņēmējsabiedrībās nav saņēmis, lai gan vēl aptuveni mēnesi bijis valdes loceklis sešos uzņēmumos.

Sprūdža padomniece juridiskos jautājumos Inga Antāne paziņojumā medijiem iepriekš skaidroja, ka ministrs patlaban atrodas atvaļinājumā, "taču viennozīmīgi vēlos uzsvērt, ka medijos vilktās paralēles ar tā saucamo Dzintara Zaķa gadījumu, kā arī pārmetumi, ka ministrs rīkojies amatpersonai neatbilstoši vai pat neētiski, ir nekorekti un neatbilstoši."

Jau vēstīts, ka iepriekš kritiku par likumīgu nodokļu apiešanu izpelnījās Zaķis saistībā ar automašīnas "Volvo XC60" iegādi. Pēc plašās rezonanses sabiedrībā deputāts nolēma braucamo no sev piederošā uzņēmuma "Datoru centrs" atpirkt un tādējādi viņš cerēja atrisināt radušos morāli ētisko problēmu.

Šīs vasaras sākumā Sprūdžs kritizēts arī par to, ka, piedaloties paša vadītās Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrijas organizētā konkursā, ieguvis tiesības saņemt finansējumu savas privātmājas aprīkošanai ar saules kolektoriem. Tiesa, pēc tam, kad par konkursu sākts interesēties, ministrs esot pārdomājis un līgums par publiskā finansējuma piesaisti netikšot slēgts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!