Šodien politiskā organizācija "Rīgas apriņķa novadu apvienība" konferencē nolēma apvienoties ar pārējām reģionālajām partijām un 9.Saeimas vēlēšanās startēt kopā ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).
Partijas priekšsēdētājs Normunds Breidaks informēja konferences dalībniekus, ka vienošanās par apvienības dibināšanu jau ir panākta ar Ogres, Tukuma, Valmieras, Bauskas un Daugavpils rajona reģionālajām partijām. "Par apvienības veidošanu mēs runāsim ar visām reģionālajām partijām, arī ar Aivara Lemberga vadīto "Ventspilij un Latvijai," teica Breidaks.

Tomēr, kā skaidroja Breidaks, reģionālajām partijām, neraugoties uz to labajiem panākumiem aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās, ne kādai atsevišķi, ne visām kopā nav reālu izredžu 9.Saeimas vēlēšanās pārvarēt 5% barjeru, tāpēc ir jāmeklē "stratēģiskais investors" - kāda no lielajām partijām.

Kā atzina Breidaks, Tautas partija un "Jaunais laiks" partnerus nemeklēs, jo pašas jūtas pietiekami stipras. Apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK reģionālajām partijām esot nepieņemama sava radikālisma dēļ, bet Latvijas Pirmā partija jau ir apvienojusies ar "Latvijas ceļu". Atliekot tikai ZZS, kuras līderis Augusts Brigmanis reģionālajām partijām esot izteicis "skaidru piedāvājumu" par sadarbību.

"Rīgas apriņķa novadu apvienība" izdarīja grozījumus partijas statūtos, kas nosaka, ka partija var piedalīties politisko partiju apvienību darbībā un Saeimas vēlēšanās.

Nepieciešamību reģionālajām partijām iesaistīties "lielajā politikā" Breidaks pamatoja ar, pēc viņa vārdiem, valdošo partiju aplamo politiku valsts budžeta līdzekļu sadalē, kad līdzekļi pašvaldībām un nozarēm tiek piešķirti pēc "partejiskās piederības". "Ja pagastvecis ir pareizajā partijā, valsts mērķdotācija tiek piešķirta pat parādu nomaksai," norādīja Breidaks.

"Rīgas apriņķa novadu apvienības" vadītājs pauda satraukumu, ka "līdz ar katru jaunu Rīgas domes sasaukumu atjaunojas runas par apkārtējo pagastu pievienošanu Rīgai". Breidaks uzskata, ka līdz Saeimas vēlēšanām politiķi neriskēs pieņemt speciālo likumu par Rīgu, ar kuru varētu tikt mainītas galvaspilsētas administratīvi teritoriālās robežas.

Lai nepieļautu šāda likuma pieņemšanu arī turpmāk, "Rīgas apriņķa novadu apvienībai" ir jābūt pārstāvētai 9.Saeimā, norādīja Breidaks. Viņš atzina, ka apkārtējās pašvaldības "ir pateicīgas Rīgai par darba vietām to iedzīvotājiem, tomēr pārējās problēmas tās varot atrisināt pašu spēkiem. Tiek prognozēts, ka Rīgas pievārtē esošo pašvaldību ieņēmumi nākamgad pieaugšot par 15 - 20%.

Politiskā organizācija "Rīgas apriņķa novadu apvienība" tika nodibināta 2004.gada 28.novembrī, par tās dibinātājiem kļuva galvenokārt Rīgas rajona pašvaldību vadītāji un darbinieki. Politiskajā organizācijā patlaban ir 229 biedri.

"Rīgas apriņķa novadu apvienība" ir deklarējusi, ka tā ir "demokrātiska, centriska partija, kas galveno uzmanību pievērsīs pašvaldību darbības pilnveidošanai, lai nodrošinātu iedzīvotāju interešu realizāciju". Aizvadītajās vēlēšanās tās deputātu kandidātu saraksti tika iesniegti astoņās pašvaldībās, no kurām sešās tie guva pietiekamu vēlētāju atbalstu, kas nodrošināja pašvaldību deputātu mandātus 30 "Rīgas apriņķa novadu apvienības" pārstāvjiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!