Foto: LETA

Administratīvi teritoriālā reforma nedrīkst būt reformas pašmērķis, tā, uzrunājot Latvijas Pašvaldību savienības 30. kongresa dalībniekus, norādījis Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš aicinājis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Juri Pūci (A/P) uzklausīt pašvaldības un to iedzīvotājus.

"Administratīvi teritoriālā reforma Latvijā ir jautājums, kas kopš valsts neatkarības atjaunošanas vairākkārtīgi bijis diskusiju krustugunīs un politiskajā darba kārtībā," pauda Vējonis, piebilstot, ka valdībai, piesakot kārtējo administratīvi teritoriālo reformu, vispirms būtu jāizvērtē iepriekšējās reformas rezultāti.

"Reformas veikšana nedrīkst būt reformas pašmērķis," uzsvēra prezidents. Viņš atzīmēja, ka reformai ir jārada priekšnoteikumi iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanai un jāsekmē uzņēmējdarbības vide.

Tāpat reformas rezultātā nedrīkst pasliktināties pakalpojumu pieejamība. Būtiski arī paturēt prātā, ka vietējās pašvaldības pirmās dod iespēju iedzīvotājiem iesaistīties demokrātijas procesos, lemjot par savu dzīves vidi un novada vai pilsētas attīstību.

Vējonis atgādināja, ka reformai nevajadzētu sekmēt vēl lielāku depopulāciju Latvijas reģionos un atsvešināšanos no savas valsts. Kā arī reforma nevar būt līdzeklis, lai nākamajās vēlēšanās pašvaldībā startētu tikai un vienīgi politisko partiju pārstāvji.

"Tāpēc aicinu pašvaldības būt konstruktīviem partneriem sarunās ar valdību par reformas mērķiem, risinājumiem un to saturisko iedzīvināšanu, jo neviens nezina labāk iedzīvotāju vajadzības un praktisko darbu īstenošanu par pašām pašvaldībām," norādīja Valsts prezidents.

Savukārt, par pašvaldību lietām atbildīgo ministru Pūci Vējonis aicināja uzklausīt pašvaldību, iedzīvotāju un uzņēmēju viedokļus, veidojot dialogu.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par administratīvi teritoriālās reformas modeli, kas nozīmē, ka ministrija tuvākajā laikā oficiāli sāks tā prezentēšanu iedzīvotājiem.

Saskaņā ar VARAM ieceri, līdz 2021. gadam Latvijā pašvaldību skaitu plānots samazināt līdz 35 pašvaldībām un tās iecerēts veidot ap reģionālās nozīmes attīstības centriem. Sabiedriskās apspriešanas laikā gan pašvaldību skaits un robežas var tikt mainīts.

Valdībā apstiprinātajā ziņojumā ietverti teritoriālās reformas mērķi valsts attīstībai un iedzīvotāju labklājības nodrošināšanai, kā arī vērtētas 2009. gada teritoriālās reformas sekas, raksturota esošā situācija un piedāvāti risinājumi situācijas uzlabošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!