Foto: Twitter/Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca

Otrdien, 23. novembrī, Saeima noraidīja opozīcijas deputātes Ingas Goldbergas (S) priekšlikumu paredzēt 2022. gada budžetā papildus līdzekļus medicīnisko iekārtu atjaunošanai Daugavpils reģionālajā slimnīcā, savukārt Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) informēja, ka slimnīcu iekārtu atjaunošana vai nomaiņa ir iespējama ar Eiropas Savienības (ES) fondu programmu, nevis deputātu kvotu palīdzību.

Saeimā atbalstu neguva Goldbergas priekšlikums piešķirt Daugavpils reģionālajai slimnīcai 267 991 eiro staru terapijas iekārtas rezerves daļu nomaiņai un atjaunošanai, kā arī 258 656 eiro multifunkcionālas angiogrāfijas iekārtas rezerves daļu nomaiņa un atjaunošanai. Deputāte pauda nožēlu, ka deputātu kvotu ietvaros prioritātes Latgalē ir baznīcas un kapsētas, nevis medicīna.

Savukārt pie frakcijām nepiederošā deputāte Evija Papule kritizēja pieeju, ka nozīmīgākie finanšu līdzekļi tiek tieši Rīgas slimnīcām, turpretī atbalsts netiek paredzēts Daugavpils reģionālajai slimnīcai, kas vēlas nokalpojušas tehnika detaļu nomaiņu.

Arī pie frakcijām nepiederošā deputāte Ļubova Švecova kritizēja pieeju, ka deputātu kvotu ietvaros līdzekļi tiek paredzēti dažādiem pasākumiem, tikai ne medicīnai. "Ja cilvēki mirs, tad kurš staigās pa atjaunotajiem ceļiem," sacīja Švecova.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Ilga Šuplinska pauda cerību, ka VM tomēr radīs risinājumu Daugavpils reģionālās slimnīcas problēmai. Vienlaikus viņa ironizēja, ka 2022. gada budžetā tiek virzīts priekšlikums par teju miljonu eiro atjaunot Stacijas ielu Rēzeknē, turpretī nerisinot akūtas problēmas veselības nozarē.

VM parlamentārais sekretārs informēja, ka ministrija ir informēta par reģionālo slimnīcu problēmām un ar tā dēvētajā deputātu kvotām nevar atrisināt problēmas visās slimnīcās. Viņš piebilda, ka ne tikai Rīgas, bet arī reģionālajām slimnīcām iespējams pieteikties ES fondiem.

Dūrītis klāstīja, ka VM jautājumu par reģionālo slimnīcu iekārām ir pārrunājusi darba grupās, secinot, ka slimnīcām, tostarp Daugavpils reģionālajai slimnīcai, pašām ir jāvienojas par savām prioritātēm un tad jāpiesaista ES fondu nepieciešamo iekārtu iegādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!