Foto: Saeimas administrācija

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) rosina veikt izmaiņas Satversmē, lai atceltu Saeimas deputātu administratīvo imunitāti, portālam "Delfi" pavēstīja LRA Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

LRA iniciētie grozījumi Satversmē paredz izslēgt no Satversmes normu, kas nosaka, ka Saeimas deputātu nedrīkst administratīvi sodīt bez Saeimas piekrišanas.

Pēc Liepiņa teiktā, šī norma ir novecojusi un sabiedrību diskriminējoša. "Kāpēc Saeimas deputāts tiek šādā veidā izcelts, piešķirot pilnīgi nepamatotas "privilēģijas"? Šīs "tradicionālās privilēģijas" ir jāatceļ," viņš norāda.

Pašlaik Satversme nosaka, ka pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu vai uzlikt viņam administratīvu sodu bez Saeimas piekrišanas. Par nepieciešamību atcelt šo normu norādījusi arī starpvalstu pretkorupcijas organizācija "GRECO". Turklāt arī Lietuvas un Igaunijas parlamenta locekļiem nav imunitātes pret administratīvo sodīšanu, bet ir tikai kriminālprocesuālā imunitāte.

LRA iniciētās izmaiņas Satversmē ir iesniegtas Saeimas Prezidijam, lai tās izskatīšanai tiktu iekļautas jau tuvākajā Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!