Foto: DELFI
Šī gada līgumi par ambulatoro pakalpojumus sniegšanu reģionālajām slimnīcām ir ievērojami mazāki nekā pērn, un slimnīcas pagaidām atsakās tos parakstīt.

Kā informēja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs, Latvijas reģionu slimnīcas ir saņēmuši šī gada līgumus par ambulatoro pakalpojumu sniegšanu Latvijas reģionu iedzīvotājiem. Salīdzinot ar pērno gadu, līgumu apjoms ir ievērojams mazāks, kas nozīmē būtisku apgrūtinājumu reģionu iedzīvotākiem saņemt ambulatoros pakalpojumus, kā arī rindu pagarināšanos, norādīja Kalējs.

Līdz ar to slimnīcu vadītāji pašreiz atturas parakstīt piedāvātos līgumus un vēlas saņemt skaidrojumu par finansējuma samazinājumu gan no Veselības ministrijas (VM), gan Nacionālā veselības dienesta (NVD).

Kā pastāstīja Kalējs, biedrība ir izbrīnīta par šādu notikumu pavērsienu, jo iepriekš VM un NVD solīja, ka nevienai slimnīcai līguma apjoms netiks samazināts. Viņš arī pastāstīja, ka, piemēram, Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai līguma apjoms ir lielāks nekā pagājušajā gadā.

Biedrības un NVD tikšanās šajā jautājumā plānota 31.martā. Pēc tikšanās rezultātu izvērtēšanas Latvijas slimnīcu vadītāji kopā ar savu reģionu pašvaldībām lems par tālāko rīcību un līguma parakstīšanu, kā arī informēs savu reģionu iedzīvotājus par iespējām šogad saņemt veselības aprūpes pakalpojumus savās reģiona slimnīcās.

Jau ziņots, ka Slimnīcu līgumu summas par stacionārajiem pakalpojumiem šogad mazākas nekļūs un saglabāsies iepriekšējā gada līmenī, 20. janvārī pēc tikšanās ar Latvijas Slimnīcu biedrības pārstāvjiem sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) vadītāja Daina Mūrmane-Umbraško.

Ierēdne stāstīja, ka 2016.gadā finansējuma apjoms nekļūs mazāks par 2015.gada finansējumu stacionārajiem pakalpojumiem, proti, par 248 miljoniem eiro. Finansējums mazāks nekļūs nevienai slimnīcai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!