Foto: LETA
Ceturtdien reģistrēti pirmie ziedojumi, kas tikuši iemaksāti Zaltera reformu partijas (ZRP) kasē, - kopumā 17 244 lati, liecina Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veidotā partiju finanšu datubāze.

Dāvinājumi partijai tikuši veikti no 26.jūlija, un tie ir gan naudas, gan mantas vai pakalpojuma veidā. Nav reģistrēta neviena biedru naudas iemaksa partijai.

Lielākās ziedotās summas partijai ir 1050 lati, un šāda summa saņemta gan no Edgara Indrāna, gan no Ilzes Štrombergas. 1000 latu ZRP atvēlējuši tādi tās atbalstītāji kā Sintija Caune, Sandra Eizenberga, Ainars Eizenbergs, Ainārs Puriņš, Jānis Vilks, Marika Puriņa, Oksana Kazanceva, Mihails Zinčenko, Pāvels Lotahs, Edgars Logins un Artūrs Tarzieris.

Savukārt 13 santīmi, kas pašlaik ir mazākais partijai atvēlētais ziedojums, ir saņemti no Inese Lībiņas-Egneres, kura darbojas partijas kodolā un iepriekš bijusi prezidenta juridiskā padomniece.

Mantas vai pakalpojumi 315 latu vērtībā ZRP kasē ienākuši no partijas rindās esošā uzņēmēja, AS "Liepājas papīrs" valdes priekšsēdētāja Jāņa Vilnīša un 283 latu vērtībā - no Oļega Polovjanova.

Jau ziņots, ka kopš 28.maija, kad nu jau bijušais Valsts prezidents Valdis Zalters rosināja tautas nobalsošanu par Saeimas atlaišanu, vislielākās iemaksas savā kasē saņēmusi partiju apvienība "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un "Saskaņas centrs".

Savukārt tādas partijas un apvienības kā "Par labu Latviju", LPP/LC, apvienība "Saskaņas centrs" un partija "Latvijai un Ventspilij" kopš maija beigām nav saņēmušas ne ziedojumus, ne arī biedru naudas.

Politisko organizāciju finansēšanas likumā paredzēts, ka partijām par saņemtajiem dāvinājumiem 15 dienu laikā jāinformē KNAB, kurš šo informāciju publicē savā mājaslapā - partiju finansēšanas datubāzē.

Kā ziņots, 23.jūlijā tika nodibināta eksprezidenta Zatlera veidotā ZRP, par kuras dibināšanu nobalsoja visi 293 sapulcei reģistrējušies dibinātāji. Partijas mērķis ir "uz demokrātijas vērtībām un godīguma, tiesiskuma un atbildības principiem balstīta valsts pārvaldība un tautsaimniecības ilgtspējīga izaugsme".

Lēmumā par dibināšanu kā viens no mērķiem arī izvirzīts izveidot politisko partiju bez etniskā dalījuma. Vienlaikus partija iestāsies par Latvijas valstisko "kontinuitāti" un latviešu valodas kā latviešu tautas vienojošā elementa nostiprināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!