Šogad Latvijā narkotiku lietotāju skaits pieaudzis par 789 cilvēkiem un sasniedzis gandrīz 32 tūkstošus, taču speciālisti lēš, ka šis skaitlis ir vismaz uz pusi lielāks.
Ja gada sākumā Latvijā bija reģistrēti 30 997 no narkotikām un alkohola atkarīgie, tad šā gada decembra sākumā valstī reģistrēti 31 786 atkarīgie, no kuriem 916 ir vecumā līdz astoņpadsmit gadiem, pastāstīja Valsts narkoloģijas centrā.

Lielākajai daļai nepilngadīgo atkarību izraisījušas dažādas psihoaktīvās vielas, lielākoties sintētiskās narkotikas - amfetamīns, "extasy" tabletes, šogad sarucis heroīna lietotāju skaits. Lielai daļai jauniešu atkarību izraisījis alkohols. 69,3% nepilngadīgo narkomānu ir ar nepabeigtu pamatskolas izglītību, 28,9% - ar pamatskolas izglītību. Lielākā daļa atkarības vielu lietotāju ir no Rīgas.

Centra direktore Astrīda Stirna pauda, ka patiesais narkomānu skaits valstī ir apmēram uz pusi lielāks, jo ne visi atkarīgie dodas uz šļirču apmaiņas vai profilakses punktiem vai meklē palīdzību pie narkologiem. Arī narkotiku lietotāju skaits jauniešu vidū esot vismaz četras reizes lielāks. Par to liecinot kaut vai fakts, ka apmēram 1800 HIV inficēto ir jaunieši, kuri lieto narkotikas.

Šogad gan samazinājies narkomānu skaits, kuri vēlējušies ārstēt savu slimību. Ja pērn vienpadsmit mēnešos Narkoloģijas centrs centrs ārstējis 10 655 atkarīgos, tad šogad medicīnisko palīdzību saņēmušo skaits samazinājies līdz 10 268 narkotiku lietotājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!