Foto: DELFI
Slimnīcā sestdien ievietota šogad pirmā difterijas slimniece, portālu "Delfi" informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Sievietei slimība rit smagā formā. LIC epidemiologi izmeklējuši pacientes tuviniekus un par turpmāku šo cilvēku novērošanu ir informēts viņu ģimenes ārsts.

Šis ir pirmais apstiprinātais difterijas gadījums šogad Latvijā. Pērn reģistrēti seši saslimšanas gadījumi ar šo slimību, un viens no tiem beidzās letāli.

Vienīgais efektīvais difterijas profilakses veids ir vakcinācija un vakcīna pret to ir valsts apmaksāta. Pieaugušajiem bezmaksas vakcinācija jāveic ik pēc desmit gadiem, cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts inficēšanas risks - biežāk. LIC Vakcinācijas kabinetā pieaugušajiem ir pieejama bezmaksas vakcīna.

Pirmie slimības simptomi ir paaugstināta ķermeņa temperatūra līdz 38, 39 grādiem, nespēks, sāpes kaklā, galvassāpes un apetītes zudums. Tālākais slimnieka stāvoklis lielā mērā atkarīgs no tā, kur difterijas radītie aplikumi izveidojas un cik smaga ir slimība gaita. Aplikumi var veidoties degunā, uz mandelēm, rīklē, balsenē vai vienlaicīgi vairākās vietās. Bīstamas ir visas formas, tomēr, ja slimība skar balseni, ārstēšanai ir jābūt savlaicīgai un adekvātai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!