Šonedēļ sociālās aprūpes nams "Reģi" Alsungā ieguvis jaunu direktores pienākumu izpildītāju, līdzšinējo pansionāta "Venta' direktori Daci Kleinbergu. Taču iestādes darbinieku vidū valdot apjukums, jo neesot skaidrības par to, kuriem darbiniekiem jānāk uz darbu, kas viņiem patlaban jādara un kuri arī turpmāk varēs pildīt savus pienākumus.
Reģionālais laikraksts "Kurzemnieks" vēsta, ka Kleinberga piekritusi sākt darbu "Reģos", jo jūtas aicināta palīdzēt nelaimē nokļuvušajiem. Viņa stāsta, ka vispirms pārņems dokumentus. Vēl esot pāragri lemt, cik un kuri darbinieki paliks pēc 13. maija, kad beigsies termiņš brīdinājumam par iespējamo atlaišanu. Pēc tam jaunā vadītāja izskatīs darbinieku personīgās lietas, novērtēs katra izglītību un pieredzi, lai tie aptuveni 20, kuri līdz rudenim aprūpēs "Reģos", palikušos klientus, būtu vispiemērotākie. No 54 darbiniekiem aptuveni 20 arī šobrīd ir nodarbināti, pārējiem saskaņā ar pagājušonedēļ tapušu sarakstu ir atļauts nenākt uz darbu piespiedu dīkstāves dēļ. Daļa darbinieku gan esot neizpratnē par šādu pieeju, jo rīkojumu nebija saņēmuši.

Laikraksts vēsta, ka Kleinberga pārmetusi līdzšinējam "Reģu" direktora pienākumu izpildītājam Andim Sīlim, ka viņš nav uzrakstījis rīkojumu par pagaidu dīkstāvi. Sīlis savukārt iekļuvis darbinieku saraksta "pozitīvajā daļā", jo viņam uz darbu jānāk kā autovadītājam, par to savukārt neizpratnē ir šoferis Mārtiņš Hartmanis. Sīlis: "Man ministrija vispār neko neļāva rakstīt, kamēr nebūs atbraukušas dažādas komisijas no Valsts darba inspekcijas un Nodarbinātības valsts aģentūras. Viņi atbrauca ar krietnu kavēšanos, tikai pagājušo otrdien, tad varēju sākt rakstīt rīkojumus. Visu nepaspēju, jo jau piektdien manā vietā bija cita pienākumu izpildītāja." Arī "Reģu" direktores Irēnas Hartmanes pienākumi, acīmredzot, beigušies, lai gan dienesta izmeklēšana, kuras laikā viņa atstādināta, ilgst līdz 26. martam. Savukārt Kleinberga pameta darbu "Ventā", domājot, ka viņai ir pamats cerībām uz pastāvīgu darbu "Reģos".

Pēc laikraksta rīcībā esošās informācijas, sociālās aprūpes centra darbinieki ir sašutuši, ka jaunā vadītāja nav tikusies ar kolektīvu, bet vispirms ķērusies pie dokumentiem. Savukārt Kleinberga atkārtoja, ka tikai pēc personu lietu izskatīšanas var spriest par katra piemērotību darbam aprūpes centrā, jo nevienu vēl nepazīst. Kā noritēs dokumentu pārņemšana, gan īsti neesot skaidrs, jo Sīlis no Hartmanes pieņēmis tikai iestādes zīmogu. Tāgad tie būtu jānodod atstādinātajai direktorei, kura ar pavēli nav atlaista, bet arī uz pārņemšanu nav aicināta. Bijusī aprūpes centra vadītāja Hartmane uzsver, ka rīkojumā par viņas atstādināšanu pat bija noteikts, ka viņai uz darbu nākt nav vēlams, lai netraucētu izmeklēšanu.

Laikraksts vēsta, ka neskaidrību pilnajā atmosfērā satraukti arī klienti, kuriem vairs neļauj darboties palīgsaimniecībā, jo tas esot cilvēktiesību pārkāpums. Darbs viņiem ļāvis justies pilnvērtīgiem sabiedrības locekļiem, bet tagad vienīgais, kas atlicis, ir gulēt vai pastaigāties.

Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu pārvaldes direktora vietniece Dzintra Mihailova apgalvo, ka Kleinberga ar ministres Dagnijas Staķes rīkojumu iecelta par direktores pienākumu izpildītāju, bet par pieņemšanu pastāvīgā darbā neesot ziņu. Dienesta izmeklēšana vēl nav beigusies, tāpēc arī par Hartmanes atlaišanu šobrīd nevar būt runas. Aprūpes centra liktenis tagad atkarīgs no valdības, kurai iesniegti dokumenti par pārcelšanos uz Gudeniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!