Foto: LETA
Pēdējos gados strauji pieaugusi šķeldas cena, un tas sadārdzinās vai jau ir sadārdzinājis apkuri daudzās pašvaldībās, trešdien intervijā Latvijas Radio atzina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis.

"Šķeldas cenas strauji pieaug, pat straujāk nekā dabasgāzes cenas. Daudzi komersanti jau lūdz pārskatīt tarifus tieši dēļ šķeldas cenu straujā kāpuma," stāstīja regulatora pārstāvis, atzīstot, ka šī iemesla pēc daudzi komersanti jau ir lūguši SPRK paaugstināt apkures tarifus, un vietām regulators tam jau ir piekritis.

Irklis nenosauca konkrētas pašvaldības un tarifu kāpumu tajās, vien norādot, ka ir "ļoti dažādi pieaugumi – svārstās no dažiem procentiem līdz vairākiem desmitiem procentu". Viņš norādīja, ka apkures cena atkarīga arī no izmantotajām tehnoloģijām, siltuma zudumiem tīklos, uzņēmumu veida un citiem apstākļiem.

Irklis pauda personīgo viedokli, ka šķeldas cenas straujo kāpumu izraisīja pēdējās divas aukstās ziemas. "Šogad ziema ir siltāka, redzēsim, kas notiks ar šķeldas cenām nākamajā apkures sezonā," sacīja SPRK padomes loceklis.

Viņš uzsvēra, ka regulators šogad neplānojot lēmumus, kas varētu ietekmēt elektroenerģijas un gāzes cenu gala patērētājiem. Vienlaikus Irklis atgādināja, ka gāzes un elektrības cenas ietekmē arī to ražošanas izejvielu – naftas un dabasgāzes - cenu svārstības pasaulē, un tieši tas ir iemesls pašreizējam cenu kāpumam.

Irklis rosināja turpināt diskusiju par universālā pakalpojuma ieviešanu elektroenerģijai, kas nozīmētu, ka mazturīgajiem noteikta daļa elektroenerģijas būtu par mazāku samaksu. "Risinājumi [universālā pakalpojuma finansēšanai] var būt dažādi – gan valsts budžeta finansējums, finansējums no citiem komersantiem," sacīja SPRK pārstāvis. Viņš atturējās prognozēt, kad universālais pakalpojums varētu tikt ieviests, uzsverot, ka par šo jautājumu nepieciešama plaša diskusija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!