Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) plāno pārskatīt universālā pasta pakalpojuma sniedzēju konkursa nosacījumu, lai tam piesaistītu vairāk pretendentus, intervijā aģentūrai LETA stāstīja SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

SPRK 2021. gadā ir jārīko jauns universālā pasta pakalpojuma sniedzēju konkurss, un Irklis teica, ka līdz tam būtu jāveltī laiks konkursa nosacījumu pārskatīšanai, lai pēc iespējas labi tam sagatavotos.

"Iepriekšējā konkursā vienīgais pretendents bija VAS "Latvijas pasts". Lai konkursu varētu uzskatīt par nopietnu, būtu jābūt vairāk pretendentu. Konkursa nosacījumi noteikti ir tā lieta, kura vai nu attur, vai pievilina pretendentus," stāstīja Irklis, piebilstot, ka tādēļ noteikti būs diskusijas ar Satiksmes ministriju (SM) arī par lielākām izmaiņām un to, kādiem vajadzētu būt konkursa nosacījumiem.

Jautāts, kā vērtē iepriekš "Latvijas pasta" pārstāvju pausto, ka būtu jāpārskata, kas ir iekļauts universālajā pasta pakalpojumā, jo kaut kas jau ir novecojis, Irklis atbildēja, ka pamata pakalpojumi nav novecojuši - tās ir vēstules un pakas, kuras ir jāpiegādā ikvienam Latvijas iedzīvotājam neatkarīgi no viņa ģeogrāfiskās atrašanās vietas. No 2021. gada tajā ietilps arī abonētās preses piegādes.

"Pēc mūsu domām, pakalpojumu grozs nebūtu būtiski samazināms. Par presi var vēl diskutēt, bet vēstules un pakas ir jābūt iespējām saņemt visiem Latvijas iedzīvotājiem ikvienā valsts vietā," teica SPRK padomes vadītājs.

Viņš arī pauda, ka diskutēt var par kvalitātes prasībām un to, cik blīvam ir jābūt pasta nodaļu tīklam. Irklis stāstīja, ka pašreiz ir paredzēts, ka pasta nodaļai ir jābūt katrā pagastā, bet var vērtēt, vai šī prasība mūsdienās ir samērīga vai arī ir labāks veids, kā, nepasliktinot pakalpojumu pieejamību, to var nodrošināt visā valsts teritorijā.

"Iespējams, ir jāpārskata pakalpojuma piesaiste pagastu līmenim un jāizvirza citi kritēriji pasta tīkla blīvumam. Šajā jautājumā mēs esam gatavi diskusijai," norādīja SPRK vadītājs.

Jau ziņots, ka SPRK 2019. gada 28. augustā lēma par universālā pasta pakalpojuma saistību pagarināšanu "Latvijas pastam" no šī gada 1. janvāra līdz 2021. gada 31. decembrim, informēja SPRK.

Universālā pasta pakalpojuma konkurss noslēdzas bez uzvarētāja, ņemot vērā, ka konkursa vienīgais dalībnieks "Latvijas pasts" iesniedza sava piedāvājuma atsaukumu. Līdz ar to atbilstoši spēkā esošajam regulējumam universālā pasta pakalpojumu uz laiku līdz diviem gadiem turpina sniegt tas komersants, kurš pildīja tā saistības līdz konkursa izsludināšanas dienai. Proti, šajā gadījumā tas ir "Latvijas pasts". SPRK ir pienākums nākamo konkursu rīkot divu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!