Ierobežoto finansu resursu dēļ nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" novembrī un decembrī ierobežos pacientu uzņemšanu no Rīgas, Pierīgas, Vidzemes un Latgales, jo šo reģionu slimokasu paredzētie līdzekļi rehabilitācijai strauji tuvojas izsīkumam.
To piektdien pavēstīja rehabilitācijas centra direktors Aivars Vētra. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad slimokases apliecinājušas, ka papildu līdzekļi šogad centram vairs piešķirti netiks.

"Vaivari" pacientu uzņemšanu nepārtrauks pilnībā, bet tikai ierobežos, jo slimokasu līdzekļu atlicis ļoti maz. Slimnieki no šiem rajoniem tiks uzņemti pēc atlases komisijas slēdziena, izvērtējot katru atsevišķo gadījumu.

"Uzņemsim mazumiņu, lai atlikušos līdzekļus iztērētu racionāli," sacīja Vētra.

Tikai no diviem reģioniem - Viduslatvijas un Kurzemes - pacientu uzņemšana rehabilitācijas centrā netiks ierobežota. Vētra paskaidroja, ka šo reģionu slimokases gada laikā labāk sabalansējušas pacientu nosūtīšanu uz rehabilitācijas centru.

Labklājības ministrija pagaidām nebija informēta par centra lēmumu, tomēr solīja pēc iespējas ātrāk to izvērtēt un sniegt komentāru.

Vētra pauda cerību, ka nākamnedēļ sarunās ar Valsts obligāto veselības apdrošināšanas aģentūru izdosies rast problēmas risinājumu.

Centra direktors arī paskaidroja, ka valsts šobrīd virzās uz pilnīgu plānveida medicīniskās palīdzības, kāda ir arī rehabilitācija, sniegšanas pārtraukšanu. Viņs apšaubīja šādas rīcības lietderīgumu, uzsverot, ka šādā gadījumā nauda tiks tērēta tāpat, taču daudz neefektīvāk.

"Šobrīd mugurkaula slimnieki mēnesi pavada slimnīcā, tad divus pie mums. Neticu, ka pēc tam slimnieks pēc mēneša slimnīcā tiks izmests uz ielas, viņš rehabilitāciju turpinās slimnīcā un nauda tiks tērēta neefektīvi," skaidroja Vētra.

Vētra aicināja darba devējus, sociālās palīdzības dienestus un apdrošināšanas sabiedrības saprast, ka "brīnumu nebūs un valsts būs spiesta palīdzību atteikt". Tāpēc aicina piešķirt līdzekļus pacientiem, kuri tiek nosūtīti uz centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!