Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienību (LRPOA) satrauc Veselības ministrijas (VM) attieksme pret rehabilitācijas lomu invaliditātes un darba nespējas mazināšanā, pauda apvienības prezidents Aivars Vētra.

Viņš norādīja, ka par to liecina tas, ka veselības aprūpes sistēmas reformas konceptuālais piedāvājums visu uzmanību pievērš tikai medicīnas un farmācijas industrijas balstītās diagnostikas un ārstēšanas uzlabošanai, lai samazinātu mirstību no slimībām un traumām. Savukārt izārstētu, bet smagu invaliditāti ieguvušu personu tālākā kopšana, uzraudzības nodrošināšana, ārstēšana, lai nepieļautu tālāku veselības un funkcionēšanas pasliktināšanos kompleksi pētīta nav.

Pēc Vētras paustā, traucē resoriskais sadalījums starp Labklājības ministriju (LM) un VM, kā arī pašvaldībām, savukārt citu valstu pieredze liecinot, ka mērķtiecīga un savlaicīga pietiekoša apjoma rehabilitācija var gan mazināt invaliditāti, gan nodrošināt šādiem cilvēkiem darbaspēju saglabāšanu un iespēju turpināt strādāt algotu darbu.

Organizācijas uzskata, ka nopietna problēma rehabilitācijas pieejamības nodrošināšanai ir "saspringtais" valsts veselības budžets, tāpēc Finanšu ministrijas (FM) paziņojumu par 1% no personu veiktajām sociālajām iemaksām novirzīšanu veselības aprūpei LRPOA uztver ļoti atzinīgi, ja šos līdzekļus vai daļu no tiem VM ieplānotu novirzīt tādu ārstēšanas un rehabilitācijas pakalpojumu apmaksai, kuru mērķis ir cilvēka ar veselības traucējumiem noturēšana vai atgriešana algotā darbā.

Kā norāda Vētra, VM ziņojums un diskusija LM organizētajā Invalīdu lietu nacionālajā padomē parāda to, ka medicīniskās rehabilitācijas budžeta daļa valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu kopumā salīdzinājumā ar pirmskrīzes situāciju ir mazinājusies gandrīz divas reizes, no 4-5% līdz 2-2,5%.

LRPOA aicina valdību un sabiedrību ieklausīties biedrības atkārtoti paustajos aicinājumos pievērst lielāku uzmanību mērķtiecīgu un uz pierādījumiem balstītu rehabilitācijas pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai cilvēkiem ar ierobežotu funkcionēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!