Foto: Publicitātes foto

Nacionālais veselības dienests (NVD) ir ierosinājis izmaiņas pakalpojumu tarifos, kas varētu samazināt rehabilitācijas speciālistu atalgojumu pat par 15%, paziņoja Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienības (LRPOA) prezidents Aivars Vētra.

NVD norādīja, ka joprojām norisinās diskusijas par veiktajiem aprēķiniem un lēmums par izmaiņām valsts apmaksāto medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzēju atalgojuma tarifos vēl nav pieņemts. Saistībā ar organizāciju pretenzijām NVD rīkošot tikšanos ar Veselības ministriju (VM).

Pēc Vētras sniegtās informācijas, LRPOA un Latvijas Rehabilitācijas speciālistu profesionālā biedrība, veicot piedāvājuma analīzi un iespējamā atalgojuma aprēķinus, ja šie jaunie tarifi stātos spēkā, secinājušas, ka paredzamā atalgojuma pieauguma par 10% vietā ir paredzama reālā atalgojuma samazināšanās par 10%-15%.

Organizāciju ieskatā, atalgojums samazināsies, jo NVD piedāvā jauno rehabilitācijas pakalpojumu tarifu aprēķinos ne tikai ierēķināt valdības lemto 10% atalgojuma daļas paaugstināšanu, bet arī mainīt pašus rehabilitācijas pakalpojumu apmaksas principus, proti, no dažādu tehnoloģiju un manipulāciju apmaksas un piemaksām pamatā pāriet uz pacienta tiešai rehabilitācijai patērētā faktiskā laika apmaksas principu.

Vētra atzina, ka LRPOA gadiem ir aicinājusi NVD un VM pāriet uz šo sistēmu, jo tā mazina dažādu nevajadzīgu tehnoloģiju izmantošanu rehabilitācijas mērķu sasniegšanā un arī ierobežo nepamatotu pierakstījumu iespējas rehabilitācijā, "kas šobrīd kaut kādā mērā tomēr ļauj rehabilitācijas iestādēm panākt vispārējam modelim atbilstoša atalgojuma nodrošināšanu".

Tomēr LRPOA ir arī uzstājusi, ka šī rehabilitācijai izmantojamā laika apmaksas sistēmas ieviešana prasa Latvijas "rehabilitācijas pakalpojumu tirgum" atbilstošu stundas apmaksas likmju piemērošanu tarifu aprēķinos. LRPOA uzskata, ka nevar tikt ieviesta godīga tarifu sistēma, pielietojot pret rehabilitācijas speciālistiem negodīgas viņu darba apmaksas likmes.

LRPOA apgalvo, ka šis NVD priekšlikums lielā mērā ir pretrunā ar rezultātu vērstu valsts apmaksāto rehabilitācijas pakalpojumu sistēmas ieviešanu Latvijā. Organizācijas ieskatā, tas veicinās tālāku rehabilitācijas speciālistu "aizplūšanu rehabilitācijas maksas pakalpojumu sniedzēju" virzienā un mazinās kopējo rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību Latvijas iedzīvotājiem.

Tādēļ LRPOA aicina VM un NVD atlikt jaunās rehabilitācijas pakalpojumu apmaksas sistēmas ieviešanu uz 2021. gadu "līdz adekvātu, reālajai situācijai atbilstošu rehabilitācijas speciālistu atalgojuma likmju aprēķināšanai". Līdz tam Vētra mudināja, nemainot esošos apmaksas principus, veikt esošo rehabilitācijas pakalpojumu tarifu pārrēķinus, tajos iestrādājot valdības lemto atalgojuma 10% pieaugumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!