Foto: LETA

Latvijas Rehabilitācijas profesionālo organizāciju apvienība (LRPOA) mudinājusi, negaidot Veselības ministrijas (VM) mediķu atalgojuma domnīcu iznākumu, atteikties no tarifiem un pāriet uz tāmes finansējuma modeli, tajā iekļaujot izmaksas akūtās stacionārās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai nepieciešamo tehnisko aprīkojumu, norādīja apvienības prezidents Aivars Vētra.

Diskusijās piedalījās arī Nacionālā Veselības dienesta (NVD), VM pārstāvji un rehabilitācijas speciālisti.

LRPOA cer, ka šī diskusija palīdzēs NVD un VM rast konstruktīvus risinājumus akūtas stacionāras rehabilitācijas atbalstīšanā un diskusijā izskanējušo problēmu mazināšanā, tostarp rehabilitologu piesaistē un medicīnas speciālistu izpratnes par agrīnas rehabilitācijas nozīmi ārstēšanā paplašināšanā.

Vienlaikus organizācija ir izvirzījusi vairākus priekšlikumus rehabilitācijas pakalpojumu pilnveidei. Pēc apvienības prezidenta paustā, 11. februārī Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti pauda konceptuālu atbalstu LRPOA priekšlikumiem. Sēdē piedalījās apvienības valde, eksperti un Rīgas austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas pārstāvji, informēja Vētra.

Priekšlikumu vidū rehabilitologi mudināja atbalstīt agrīnāku rehabilitācijas sniegšanu multiprofesionālas rehabilitācijas komandas veidā akūtās ārstēšanas etapā, tostarp intensīvās terapijas nodaļās un palātās, kā arī insulta vienībās, klāstīja Vētra.

Vienlaikus tika aicināts ieviest pakalpojuma organizāciju multiprofesionālas rehabilitācijas komandas veidā fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārstiem un funkcionālajiem speciālistiem, uzsākot darboties atbilstoši dažādu klīnisko situāciju protokoliem un koordinējot to ar pacientu ārstējošo ārstu.

Rehabilitologi arī mudināja precizēt rehabilitācijas pakalpojumā iesaistīto speciālistu skaitu un apmaksāt viņu darbu pēc "speciālistu kabinetu" tāmes apmaksas principiem.

Jau vēstīts, ka LRPOA aprēķini liecina, ka kopējais finansējums pakalpojumu pilnveides ieviešanai būtu aptuveni 12 miljoni eiro. Vētra skaidroja, ka atalgojuma nodrošināšanai visās desmit iesaistītajās slimnīcās būtu vajadzīgi līdz pat desmit miljonu eiro gadā. Vienlaikus būtu nepieciešama arī vienreizēja investīcija rehabilitācijas infrastruktūras uzlabošanai aptuveni divu miljonu apmērā, norādīja LRPOA prezidents.

Pēc apvienības paustā, ieceres saīsinās intensīvai ārstēšanai slimnīcā nepieciešamo laiku smagi slimojušiem un traumētiem pacientiem, kā arī mazinās komplikāciju attīstības iespējas, kā rezultātā pacientu iespējas atlabt pilnvērtīgā veidā būs augstākas.

Priekšlikumi ietver jau no nākošā gada šo slimnīcu līgumos ar NVD paredzēt tiešu stimulējošu apmaksas modeli pakalpojuma sniegšanā iesaistītajiem rehabilitācijas speciālistiem pēc "tāmes finansēšanas principa", lai varētu plānot akūtās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu reanimācijas nodaļās, insulta vienībās un specializēto nodaļu intensīvajās palātās, klāstīja Vētra.

Akūtās rehabilitācijas pakalpojumos ietilptu pakalpojuma nodrošināšana sešas vai septiņas dienas nedēļā ar rehabilitācijas intensitāti no pusstundas līdz trīs stundām dienā. Sakarā ar to, ka šis pakalpojums Latvijā ir jauns, tiek plānots deputātiem arī lūgt rast iespējas vienreizējai investīcijai visām iesaistītajām slimnīcām īpaša aprīkojuma iegādei - reanimācijas gultām ar paaugstinātu aktivitāšu līmeni un vertikalizācijas iespējām, gultā izmantojamiem aktīviem roku un kāju trenažieriem, "klepus mašīnām" un itermitējošas kompresijas iekārtām trombemboliju profilaksei.

Kā liecina LRPOA veiktā universitāšu un reģionālo slimnīcu aptauja, iemesli, kas pašreiz varētu kavēt akūtas stacionāras rehabilitācijas pakalpojumu attīstību ir dažādi, bet ietver speciālistu pieejamību attiecīgajā reģionā, atalgojuma piedāvājumu un rehabilitācijas speciālistu gatavību iesaistīties šādu pakalpojumu sniegšanā, kā arī atbilstoša aprīkojuma trūkumu. Īpašu analīzi prasa slimnīcu kopējā medicīniskā personāla gatavība un attieksme attiecībā uz akūtās stacionārās rehabilitācijas pakalpojumu paplašināšanu, jo rehabilitācija tradicionāli joprojām tiek uzskatīta par pakalpojumu, kas jāuzsāk tikai pēc akūtās ārstēšanas pabeigšanas, uzsvēra Vētra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!