Foto: LETA
Valsts augstākās amatpersonas - tiesībsargs, Augstākās tiesas priekšsēdētājs, ģenerālprokurors - būtu jāizvēlas atklātā konkursā, šādu viedokli otrdien "Sabiedrības par atklātību - "Delna"" un portāla "politika.lv" rīkotās tikšanās laikā ar tiesībsarga pretendentiem tiesnesi Anitu Kovaļevsku un "Rīgas slimokases" likvidatoru Juris Jansonu pauda Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Inga Reine.

"Tikai tādā veidā varēs izslēgt diskusijas par kandidātu politisko angažētību, piemērotību vai nepiemērotību. Ja mēs to varam izdarīt ar kandidātiem uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnešu amatiem, mēs to varam attiecināt arī uz augstākajiem amatiem nacionālajā līmenī. Tad būs vienalga, kas ieceļ, - Valsts prezidents vai Saeima ar aizklāto vai atklāto balsojumu, ja kandidātu izvēlas pēc profesionalitātes kritērijiem," sacīja Reine.

Viņa norādīja, ka patlaban vissarežģītākā diskusijas sadaļa ir par to, kurš ir kompetents un kurš nē. Taču tagad nav zināms, kādi kompetences kritēriji ir izvirzīti pretendentam. "Mums ir savi kompetences kritēriji, citiem spēkiem - savi kritēriji. Ja būtu atklātais konkurss, būtu izvirzīti kritēriji un varētu izvēlēties vienu, divus, trīs vai 15 kandidātus, vienalga, bet ir zināmi kritēriji, pēc kuriem izvēlas. Es domāju, ka tad balsojums būtu pilnīgi citādāks. Tam kandidātam jau "a priori" būs sabiedrības atzinība, ka viņš ir vinnējis godīgā cīņā ar citiem kandidātiem," uzskata Reine.

Viņa domā, ka profesionālo kritēriju neesamības dēļ daudzi pretendenti atteicās pretendēt uz augstākajiem amatiem valstī. Ja sakārtotu šo sistēmu, tad tiktu sakārtota tiesībsarga institūcija un tas dotu tiesībsargam atspērienu, atnākot uz darbu pirmajā dienā ar pārliecību, ka viņš ir uzvarējis konkursā starp līdzīgiem un par viņu ir nobalsots, uzskata Reine.

Esošā tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beigsies šā gada 28.februārī. Apsītis, kuram šā gada februārī paliks 72 gadi, paziņojis, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.

Politisko partiju frakcijas nesteidzās meklēt jaunus tiesībsarga amata kandidātus, un līdz noteiktajam termiņam - 10.februārim - netika saņemts neviens piedāvājums.

Apvienība "Saskaņas centrs" (SC) februāra vidū piedāvāja "Vienotības" un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijām kā potenciālo kandidātu tiesībsarga amatam apspriest "Rīgas slimokases" likvidatoru Juri Jansonu, savukārt apvienība "Vienotība" pēdējā dienā, 17.februārī, tiesībsarga amatam izvirzīja Administratīvās rajona tiesas tiesnesi Anitu Kovaļevsku.

Otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atzina, ka abi tiesībsarga amata kandidāti - Jansons un Kovaļevska - formāli atbilst šī amata ieņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!