Foto: LETA

Lai gan Drošības policijas (DP) priekšnieks Jānis Reiniks apgalvo, ka publikācija portālā "Pietiek.com" par Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) un uzņēmēja Bislana Abdulmuslimova "saskriešanos" lielveikalā, abu bruņotajiem miesassargiem bez iejaukšanās ļaujot čečenu diasporas aktīvistam aprunāties ar spīkeri, "ir balstīta uz nepatiesiem faktiem", tomēr atzīst, ka šāds starpgadījums bijis, taču tā bijusi nevis "apzināta rīcība, bet nejaušība".

Reiniks portālam "Delfi" atzina, ka Āboltiņu par šo gadījumu prasījusi skaidrojumu, taču noliedza, ka šobrīd viņa krēsls tā dēļ būtu sašūpojies. DP priekšnieka ieskatā, Saeimas spīkere sapratusi, ka notikušais neesot bijis "apzināta rīcība – tā vienkārši sanāca nejauši", un pret DP darbu viņai neesot pretenziju.

"Nekādās vienās sporta zālēs viņi netrenējas," apgalvoja Reiniks par DP norīkotajiem Āboltiņas apsargiem un Abdulmuslimova apsardzi, tā noraidot "pietiek.com" kāda avota teikto par dienesta pārbaudē konstatēto: "Tie puiši visi ir savā starpā pazīstami, trenējas vienās sporta zālēs." Reiniks arī apgalvoja, ka publikācijā ir arī vairāki citi izdomājumi.

Tomēr to, ka Āboltiņai kopš decembra ir pastiprināta apsardze, portālam "Delfi" apstiprināja viņas vadītās partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja, ka pēc valsts otrās augstākās amatpersonas un čečenu uzņēmēja nejaušās tikšanās lielveikalā, kad Ābotiņas apsardze nav novērsusi Abdulmuslimova tuvošanos, tā vietā sākot draudzīgas sarunas ar viņa miesassargiem, DP notikusi dienesta pārbaude.

Āboltiņa un Abdulmuslimova tikušies lielveikalā "Sky&More" 12.decembra vakarā drīz pēc "Vienotības" valdes sēdes. Zaķis toreiz portālam šo faktu apstiprināja un atstāstīja, ka Āboltiņa partijas biedriem skaidrojusi: tikšanās ar čečenu uzņēmēju bijusi nejauša.

"Pietiek.com" vēstīja, ka Abdulmuslimovs, kurš tāpat kā Āboltiņa pa lielveikalu pārvietojies miesassargu ielenkumā, ieraugot Saeimas spīkeri, izmantojis izdevību uzsākt sarunu, savukārt Āboltiņas apsargi tā vietā, lai atvairītu, iespējams, bruņoto personu tuvošanos, ar viņiem sākuši draudzīgas sarunas.

Lai gan Abdulmuslimova miesassargi, visticamāk, bijuši bruņoti, neesot konstatēts, ka Āboltiņa bijusi pakļauta reālam apdraudējumam. Publiski zināms, ka politiķe ar čečenu uzņēmēju ir pazīstama vairāk nekā desmit gadu, ar ko izskaidrojama Abdulmuslimova tuvošanās. Abi iepazinušies 1998. gadā, kad Āboltiņa (toreiz vēl Mellupa) bija Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārā departamenta direktore un tika risināta ar trim Ingušijā nolaupītajiem firmas "Latvijas tilti" darbiniekiem saistītā krīze. Ķīlnieki vairākus mēnešus tika turēti gūstā Čečenijas galvaspilsētā Groznijā, un Abdulmuslimovs ĀM palīdzējis ķīlnieku krīzes risināšanā. Tieši šādi savu pazīšanos ar Abdulmuslimovu "Vienotības" valdei aiznākamajā dienā pēc tikšanās skaidrojusi Āboltiņa, vēstīja "Pietiek.com".

Vairāki ar drošības dienestiem saistīti avoti portālam apstiprinājuši - Āboltiņa tikšanos ar Abdulmuslimovu novērtējusi kā apdraudējumu, paužot kritiku DP par nepietiekamu apsardzi. Tās dēļ DP veikta dienesta pārbaude, todien Āboltiņu apsargājušie virsnieki no šiem pienākumiem atbrīvoti, bet politiķei uz laiku pastiprināta apsardze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!