Foto: F64
Drošības policija (DP) nemeklē virtuālo personu Neo, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armijas (4ATA) pārstāvi, taču vēlētos viņam uzdot jautājumus par 4ATA darbību, jo tās nosaukumā "saklausāms pat kaut kas militārs", trešdien publicētajā intervijā "Latvijas Avīzei" atzīst DP priekšnieks Jānis Reiniks.

Reiniks uzsver, ka lietu par datu izpaušanu izmeklē Valsts policija, tāpēc DP negrasās Neo apcietināt. "(...) Neslēpšu, ka mums arī būtu viņam daži jautājumi par izsludinātās un nereģistrētās organizācijas 4ATA darbību, (...) protams, mūsu kompetencē ir noskaidrot šīs organizācijas darbības mērķus," norāda DP priekšnieks.

"Neo, mūsuprāt, ir samērā jauns, latvietis, ar labu izglītību informācijas tehnoloģiju jomā, viņam ir pagari mati, mēdz lietot brilles. Tomēr uzsvēršu, ka viņš nav tāda persona, kas būtu izsludināma starptautiskajā meklēšanā..." Neo raksturo Reiniks.

Reiniks vērtē, ka Neo esot "tāds kā mūslaiku virtuālās vides Robins Huds", kurš sākotnēji veica sabiedriski nozīmīgu un vajadzīgu darbu, norādot uz ''caurumu'' Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzturētajā mājaslapā – kā izrādījās, jebkurš varēja uzzināt publiski nepieejamus datus par valsts iestāžu darbinieku atalgojumu.

"Tomēr viņa šā brīža aktivitātes, šo iegūto informāciju, kas satur fizisku personu datus, publiskojot, es raksturotu kā destruktīvu un prettiesisku darbību. Tā ir provocējoša un rada neiecietību pret noteiktām sociālām grupām," uzskata Reiniks. Lai kādi cēli mērķi būtu šīs informācijas nonākšanai atklātībā, šī rīcība esot pretlikumīga, uzsver DP šefs.

Jau ziņots, ka iepriekš "Neo" publiskoja Finanšu kapitāla un tirgus komisijas, "Latvenergo", "Rīgas Siltums", "Rīgas Satiksme", a/s "Sadales tīkls", a/s "Augstspriegumu tīkli", "Parex banka" un citu valsts iestāžu un uzņēmumu strādājošo ienākumus.

Datus par atalgojumu "Neo" ieguva, nokopējot tos no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS), izmantojot programmēšanas laikā radušos, pieņemšanā un vairākos auditos nepamanītu "drošības caurumu". Atbildīgās institūcijas turpina izmeklēšanu par notikušo - disciplinārlietas jau ierosinātas pret septiņiem VID IT nodaļas darbiniekiem.

Pagājušajā nedēļā "Neo" paziņoja, ka 4ATA nolēmusi pārtraukt savas aktivitātes līdz rudenim, tostarp valsts un pašvaldību institūciju un kapitālsabiedrību darbinieku atalgojumu publiskošanu internetā, svētdienas vakarā vēsta "de facto".

Rakstiskā intervijā LTV raidījumam "de facto" Neo norādījis, ka ceturtdiena bija pēdējā diena, kad 4ATA publicēja savu algu sarakstu. "Es domāju, ka esam kliedējuši šaubas par reālo situāciju ar algām valsts sektorā, ja iepriekš bija tikai aizdomas, tad tagad ir arī kādi skaitļi, kas to apstiprina. Mūsu misijas viens posms ir beidzies, varam noiet pagrīdē," rakstījis Neo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!