Foto: LETA

Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) pirmdien parakstījis rīkojumu par valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) "Rīga" direktores Ineses Pauderes atbrīvošanu no amata, informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Viņa atbrīvota no amata saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem VSAC "Rīga" saimnieciskajā darbībā.

Kā norāda ministrs, LM uzskata, ka VSAC "Rīga" direktores darbībā konstatētie pārkāpumi ir ļoti nopietni, tāpēc pieņemts lēmums par viņas atbrīvošanu no amata. "Turpināsim sadarbību arī ar tiesībsargājošām iestādēm, lai noskaidrotu viņas vainas pakāpi saimnieciskās darbības pārkāpumos. Tāpat darīsim visu, lai VSAC "Rīga" filiālēs uzlabotu pacientu aprūpi, viņu dzīves kvalitāti un sakārtotu saimniecisko darbību," uzsvēra Reirs.

Ņemot vērā disciplinārlietā iegūto informāciju, LM izvērtēs iespēju vērsties Valsts policijā par VSAC "Rīga" konstatētajiem pārkāpumiem saimnieciskajā darbībā.

Pagaidām ministrija vēl nav vienojusies par konkrētu rīcību jauna VSAC "Rīga" vadītāja meklējumos, tomēr sākotnēji, visticamāk, jauns vadītājs tiks meklēts centra vai sistēmas iekšienē, savukārt nepieciešamības gadījumā uz šo amatu varētu tikt sludināts arī amata konkurss.

Līdz jauna vadītāja atrašanai par VSAC "Rīga" vadītāja pienākumu izpildītāju iecelta Elvīra Kisele, kura norādīja, ka patlaban viņa un viņas komanda strādā pie rekomendāciju ieviešanas divās filiālēs - "Rīga" un "Baldone". Gan pagājušā gada beigās, gan šī gada sākumā jau daudz ko izdevies uzlabot, taču darbs tiek turpināts, sacīja Kisele.

Jau ziņots, ka LM rosinātajā, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) un biedrības "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" veiktajā pārbaudē VSAC "Rīga" filiālē "Rīga" konstatēts, ka netiek nodrošināta bērnu pienācīga aprūpe. Tāpēc VBATI vērsās policijā, lai izvērtētu, vai ir notikusi bērnu aizbildņa tiesību ļaunprātīga izmantošana.

Kopumā pret VSAC "Rīga" direktori Pauderi ierosinātas trīs disciplinārlietas, tostarp divās no tām izteikts rājiens, trešajā pieņemts lēmums par viņas atbrīvošanu no amata. Lēmumu par pirmo rājienu Paudere ir pārsūdzējusi tiesā.

Kā ziņots, labklājības ministrs parakstījis arī rīkojumu par VSAC "Rīga" filiāles "Rīga" vadītājas Marijas Ziņinas atbrīvošanu no amata. Zariņš iepriekš informēja, ka izskatīta disciplinārlieta par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) ziņojumu, kurā pausts, ka filiālē "Rīga" netiek pienācīgi nodrošināta bērnu aprūpe.

Jau rakstīts, ka centra "Rīga" filiālē "Rīga" un "Baldone" konstatēti būtiski bērnu tiesību pārkāpumi. Kā iepriekš informēja Zariņš, pēc saņemtām konkrētām sūdzībām tika veikta padziļināta bērnu tiesību ievērošanas pārbaude šajā filiālē. Tika konstatēts, ka tiek pieļauta emocionāli un fiziski vardarbīga attieksme pret bērniem un atsevišķos gadījumos pakalpojumi tiek sniegti viņiem nepiemērotā vidē.

Labklājības ministrs Reirs stāstīja, ka VBTAI vērsīsies policijā, lai izvērtētu, vai nav pārkāptas aizbildnības tiesības vai pilnvaras uz bērnu, jo iestādes vadītājs ir bērna aizbildnis. "Iestādes vadītājs ir aizbildis bērnam, un viņam par bērnu jārūpējas tādā pašā līmenī kā vecākam," uzsvēra ministrs.

Paudere iepriekš sacīja, ka centra rīcībā ir padziļinātās pārbaudes rezultāti no VBTAI un neatkarīgajiem ekspertiem, turklāt pārbaudes rezultātā sniegts diezgan daudz rekomendāciju par to, kas nepieciešams, lai uzlabotu filiāles darbu vai veiktu kādas konkrētas izmaiņas. Šajos pārbaudes rezultātos nav minēts neviens konkrēts gadījums par varmācību vai vardarbības aktiem pret bērniem, uzsvēra centra direktore.

Viņa skaidroja, ka filiālē "Rīga" darbinieki savas kompetences ietvaros veic pienākumus, taču, iespējams, ja aprūpi veic viens cilvēks, darbus nav iespējams veikt ļoti ātri. Viņa norādīja, ka centrs centīsies ieviest VBTAI sniegtās rekomendācijas, kā arī nepārtraukti vērtēs notiekošo, lai neciestu ne bērni, ne darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!