Foto: LETA

Finanšu ministrijas (FM) pirmais darāmais darbs būs divu mēnešu laikā izstrādāt 2015. gada valsts budžetu, portālam “Delfi” norādīja par jauno finanšu ministru Laimdotas Straujumas (V) veidotajā valdībā apstiprinātais Jānis Reirs (V).

"Budžets, budžets un budžets. Tagad divi mēneši būs veltīti tikai budžetam, jo mums jāizdara tas, kas normālos apstākļos ir izdarāms trīs, četros mēnešos. Mums jāsagatavo budžets un jāiesniedz Saeimā, lai mēs uzspētu līdz šī gada beigām un prezidentūras [Eiropas Savienības Padomē] sākumam apstiprināt valsts budžetu. Tā ir pamatprioritāte," – tā Reirs, atbildot uz jautājumu, kas ir ministrijas pirmais darāmais darbs.

Jautāts, vai valsts budžeta izskatīšana un apstiprināšana valdībā un Saeimā regulāri nenotiek pēdējā brīdī, jaunais ministrs skaidroja: "Nē, tas nav gadu no gada. Ir paredzēts, ka vēlēšanu gadā budžetu Saeimā iesniedz jaunā valdība, nevis iepriekšējā. Līdz ar to, ja parasti budžets tiek iesniegts 1. oktobrī, tad vēlēšanu gadā pēc valdības izveidošanas jaunā valdība strādā pie jaunā budžeta."

Reirs norāda, ka tagad ir jāizvērtē, kā iepriekšējā valdība ir sagatavojusi nākamā gada valsts budžeta pamatu, un jāpārskata prioritātes pēc jaunās valdības deklarācijas, tātad jāsagatavo izmaiņas likumdošanā atbilstoši deklarācijai un jāiesniedz Saeimā.

Ministrs arī min, ka steidzami ir jāizstrādā Eiropas fondu apguves nepieciešamie normatīvie akti. "Vienu dienu pirms [12. Saeimas] vēlēšanām Eiropas komisija apstiprināja visus nepieciešamos dokumentus. Mēs esam viena no divām vai trijām valstīm, kurai vislabāk ir veicies ar dokumentu sagatavošanu jaunajam Eiropas fondu plānošanas periodam," skaidroja jaunais ministrs.

"Mums ir ļoti steidzami jāizveido Ministru kabineta noteikumi, lai varētu uzsākt Eiropas fondu finansējuma apgūšanas posmu," uzsvēra Reirs.

Jaunais ministrs ir pārliecināts, ka jaunā valdība nostrādās visu termiņu – četrus gadus: "Runājot ar ministriem sēdēs, tiekoties ar ministriem, pieņemot deklarācijas fināla variantu, visi ministri izrādīja ieinteresētību, deklarācija tomēr ir sastādīta četriem gadiem."

Ministrs norāda, ka, ieņemot jauno amatu, "aiz neziņas galvu saķēris" nav. "Man ļoti palīdzēja pieredze, vadot Budžeta un finansu (nodokļu) komisiju, Finanšu ministrijas darbinieki, ierēdņi ir nākuši uz komisijas sēdēm un aizstāvējuši likumprojektus. Es zinu viņu augsto kvalifikāciju," skaidroja Reirs, piebilstot, ka priekšā ir ļoti nopietni darbi – gan gatavošanās Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē, gan 2015. gada valsts budžeta pieņemšana, tāpēc tomēr "nelielu uztraukumu jūt".

Portāls jau "Delfi" jau ziņoja, ka Saeima trešdien, 5. novembrī, apstiprināja jauno Latvijas Ministru kabinetu.

Pēc aģentūras LETA arhīva datiem, Reirs dzimis 1961. gadā, ir precējies.

1990. gadā beidzis Latvijas Universitātes Ekonomikas fakultāti.

No 2010. gada līdz 2014. gada oktobrim bijis Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs.

Politikā iesaistījās kā Eināra Repšes izveidotās partijas "Jaunais laiks" biedrs, taču 2010. gadā pievienojas partiju apvienībai "Vienotība", kuru viņš vēl joprojām pārstāv.

Pirmo reizi par Saeimas deputātu Reirs kļuva 2002. gadā, kad tika ievēlēts 8. Saeimā. Reirs bijis arī 9., 10. un 11. Saeimas deputāts.

2009. gadā jaunais ministrs kandidēja Eiropas Parlamenta vēlēšanās, taču nesekmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!