Foto: LETA
Jaunā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likuma ieviešanai nepieciešami 78 000 latu, ceturtdien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Viņš norādīja, ka jaunā likuma ieviešanai nepieciešami līdzekļi jau ir ierēķināti budžetā. "Papildus finansējums nebūs vajadzīgs, tas ir ierēķināts budžetā," sacīja Reirs.

Viņš skaidroja, ka izdevumi likuma ieviešanai saistīti ar informācijas tehnoloģiju sistēmu piemērošanu. "Papildus izdevumi ir tikai nieka 78 tūkstoši latu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kopējā budžeta. Tie praktiski vairāk saistīti ar informācijas tehnoloģiju sistēmu piemērošanu un ar dažām tehniskām lietām. Tātad šī deklarēšanās lielus līdzekļus neprasīs," klāstīja komisijas priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien otrajā galīgajā lasījumā pieņēma jauno Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likumprojektu, kas liek deklarēt mantisko stāvokli visām fiziskām personām, kuru rocība pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 10 000 latu.

Saskaņā ar jauno likumu mantiskā stāvokļa deklarācija būs jāiesniedz Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem un visām fiziskām personām, kurām izsniegta pastāvīgās uzturēšanās atļauja. Mantiskais stāvoklis būs jādeklarē par īpašumiem, kas ir personas rīcībā 2012.gada 31.decembrī pulksten 24.

Paredzēts, ka mantiskais stāvoklis būs jādeklarē, ja persona Latvijā ir iegādājusies nekustamo īpašumu, kura iegādes vērtība pārsniedz 10 tūkstošus latu un uz kuru nav nostiprinātas īpašumtiesības, kā arī īpašumu ārvalstīs. Būs jādeklarē arī skaidras naudas uzkrājumi, iegādātās kapitāla daļas Latvijā un ārzemēs, parāda vērtspapīri, aizdevumi, parādsaistības un citi īpašumi, kuru vērtība pārsniedz 10 000 latu. Nebūs jādeklarē tie īpašumi, kas jau ir reģistrēti valsts reģistros.

Likumā noteikts, ka personai deklarācijā uzrādītā skaidrā nauda, kas pārsniedz 10 000 latus, būs jāiemaksā kredītiestādē Ministru kabineta noteiktajā kārtībā un termiņā. Attiecīgi noteikumi Ministru kabinetam būs jāizdod līdz nākamā gada 1.februārim.

Sākumdeklarēšana neattieksies uz valsts amatpersonām, kas VID iesniedz ikgadējo deklarāciju, taču šīm personām būs saistošs nosacījums par skaidras naudas uzkrājumu, kas pārsniedz 20 minimālās mēnešalgas, iemaksu kredītiestādē.

Paredzēts, ka deklarācija VID būs jāiesniedz vienu reizi - no 2012.gada 1.marta līdz 1.jūnijam, un to varēs iesniegt personīgi, elektroniski, izmantojot VID deklarēšanās sistēmu, vai sūtīt pa pastu ierakstītā vēstulē.

Likumā iekļauta arī norma, kas paredz, ka, samaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi 15% apmērā, varēs legalizēt ienākumus, kas gūti laika periodā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2007.gada 31.decembrim. Nodoklis būs jāsamaksā 30 dienu laikā pēc deklarācijas iesniegšanas, un maksājumu varēs sadalīt trīs maksājumu reizēs, ja nodokļa kopsumma pārsniegs 1500 latu.

Saskaņā ar jauno regulējumu legalizēt varēs tikai tos ienākumus, uz kuriem attiecas likums par iedzīvotāju ienākumu nodokli, un deklarēt negodīgi vai noziedzīgi iegūtus līdzekļus, piemēram, no narkotiku tirdzniecības, nebūs iespējams.

Likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!