Foto: Saeimas administrācija

Šodien notikušajā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē par mikrouzņēmumu nodokļiem emocionālā diskusijā par Latvijas nodokļu politiku atšķirīgiem viedokļiem apmainījās komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs (V) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Uz Endziņa aizrādījumu, ka Latvijā ir pārāk augsts darbaspēka nodokļu slogs, Reirs vēlējās zināt, ar kuru valsti īsti tiek salīdzināts Latvijas darbaspēka nodokļu slogs.

"Ar kuru valsti? Ar Ķīnu, Ameriku, Eiropas Savienību? Mūsu nodokļu īpatsvars pēc šī gada nodokļu pārdales būs 27% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kas ir viens no zemākajiem īpatsvariem. Statistika liecina, ka pārtikušas valstis ir tās, kur ir lielāks nodokļu slogs, piemēram, visās Centrāleiropas valstīs ir virs 35%, Ziemeļvalstīm ir virs 40% no IKP. Apgalvojums ir nepilnīgs, nepasakot, salīdzinājumā ar ko," uzsvēra Reirs.

Reirs atzina, ka Latvijas finansiālās problēmas atrisinātu, nodokļu slogu paceļot virs 31% no IKP. "Kurās Eiropas valstīs pirms krīzes ieplūda visvairāk investīciju? Somijā un Zviedrijā, kurās ir visaugstākie darbaspēka nodokļi," norādīja Reirs un piebilda, ka sabiedriskām organizācijām mērķis ir nevis panākt rezultātu, bet strīdēties un kritizēt.

Savukārt Endziņš atcirta, ka uzņēmēju organizācijas gan zina, kur rodas nauda, jo tieši uzņēmēji to valstij nopelna.

"Redzams, ka Latvijā ir problēmas ar nodokļu iekasēšanu. Nespējam to izdarīt, jo nodokļi pie zināmas likmes netiek maksāti. Varat dubultot darbaspēka nodokļus, bet ieņēmumi nepaaugstināsies. Akla nodokļu likmju celšana nozīmēs iezāģēt sev kājā," uzsvēra LTRK vadītājs.

Jau rakstīts, ka mikrouzņēmumu nodokļu likmi no 9% līdz 15% pakāpeniski varētu palielināt, sākot no 2015.gada 1.janvāra, šāds viedoklis šodien izskanēja Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!