Foto: LETA

Ņemot vērā izskanējušo informāciju par iespējamu ēnu ekonomiku valsts uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) darbībās, finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) uzdevis veikt neatliekamu un detalizētu faktu un procedūru pārbaudi ne tikai par notikušo drošības incidentu Finanšu ministrijas (FM) jumta būvdarbu laikā, bet arī par iespējamo nodokļu nenomaksu un cilvēku nodarbināšanu bez darba līguma, portālu "Delfi" informēja ministrijas Komunikācijas departamenta vecākā referente Anna Mileika.

FM uzsver, ka noteikti jāpārbauda, vai un kāda ir katra iesaistītā atbildība notikušajā un vai paustā informācija atbilst patiesībai.

"Nav pieņemami, ka uz VNĪ krīt aizdomas par ēnu ekonomikas norisēm. VNĪ kā pasūtītājam nav tiesību ignorēt faktus, kas var liecināt par iespējamiem likuma pārkāpumiem. Uzskatu, ka darba drošībai, atbildībai pret valsts resursiem un likumībai ir jābūt svarīgākajām VNĪ vērtībām," paudis Reirs.

FM norāda, ka ēnu ekonomika veicina nevienlīdzīgu konkurenci, izkropļo tirgu un negatīvi ietekmē nodokļu iekasēšanu. Mazāka ēnu ekonomika palielina budžeta ieņēmumus, ko iespējams izmantot sabiedrības labklājības celšanai un valsts attīstībai – veselības nozarei, izglītībai, infrastruktūrai un citām prioritātēm.

Ikvienam uzņēmumam ir jāievēro likumi un godprātīgi jāattiecas pret nodokļu nomaksu un valsti, kā arī savs darbs jāvada atbilstoši visām drošības prasībām, pauž FM.

Jau ziņots, ka VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica uzņēmusies morālo atbildību saistībā ar notikušo Finanšu ministrijas būvdarbu laikā, kad no jumta nokrita un bojā gāja strādnieks, un atkāpusies no valdes locekles amata pienākumu pildīšanas.

"Esmu gatava atkāpties no valdes locekļu amata pienākumu pildīšanas, uzņemoties morālu atbildību par notikušo Smilšu ielā 1. Uzskatu, ka šāds lēmums ir svarīgs gan VNĪ reputācijai, gan tālākai uzņēmuma attīstībai un akcentēs darba drošības jautājumus būvniecības nozarē un sabiedrībā kopumā," savu lēmumu skaidrojusi pati Gruškevica, kas VNĪ valdē ir atbildīga par attīstības un būvniecības projektiem.

Tāpat vēstīts, ka pagājušajā piektdienā no Finanšu ministrijas ēkas jumta nokritis un bojā gājis strādnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!