Foto: LETA
Ja tagad notiktu Saeimas vēlēšanas, lielāko balsu skaitu iegūtu "Saskaņas centrs" (SC) un Zatlera Reformu partija (ZRP). Savukārt "Vienotības" un Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) reitings kopš maija ir teju divkārt krities, liecina pēc ziņu aģentūras BNS pasūtījuma veiktā "Latvijas faktu" aptauja.

Par ZRP un SC jūlijā balsotu 17,5% vēlētāju. "Saskaņas centra" reitings kopš maija ir krities par vienu procentpunktu – maijā tas bija 18,5%, jūnijā – 18,1%, bet jūlijā – 17,5%.

Savukārt pašlaik valdošās partijas – "Vienotība" un ZZS – piedzīvojušas būtisku vēlētāju atbalsta kritumu.

Par "Vienotību" maijā būtu balsojuši 11,7%, jūnijā – 14,7%, bet jūlijā – vairs tikai 8,7% pilsoņu. Savukārt par ZZS maijā balsotu 15,1%, jūnijā – 10,5%, bet jūlijā – vairs tikai 8,1% vēlētāju.

Piecu procentu barjeru pārvarētu vēl tikai Nacionālā apvienība, par kuru jūlijā balsotu 6,3% pilsoņu. Apvienības reitings bijis augstāks jūnijā – 8,8% vēlētāju būtu balsojuši par Nacionālo apvienību, savukārt maijā apvienība tik tikko bija virs barjeras – 5,4% vēlētāju atbalstīja šo politisko spēku.

Pārējie politiskie spēki ir zem 5% barjeras. Par apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" jūlijā balsotu 2%, LPP/LC – 1,7%, Pēdējo partiju – 0,9%, "Ražots Latvijā" – 0,6%, "Par prezidentālu republiku" – 0,5%, Tautas partiju – 0,5%.

Vienlaikus aptuveni piektā daļa pilsoņu vēl nav izlēmuši, vai piedalīties vēlēšanās, bet, ja vēlēšanas notiktu jūlijā, tajās nepiedalītos 13,5% pilsoņu. Kopš maija pakāpeniski samazinās to pilsoņu skaits, kuri nav izlēmuši un kuri nepiedalīsies vēlēšanās.

Pētījumā aptaujāts 1000 pilsoņu.

Jau vēstīts, ka eksprezidents Valdis Zatlers 28.maijā ierosināja 10. Saeimas atlaišanu, norādot uz plaisu starp varu un sabiedrību, tiesiskuma izpratni un oligarhu interesēm.

"Ar šo lēmumu es gribu dot iespēju visiem, visiem cilvēkiem vispirms vienreiz pielikt punktu šauru personas grupu patvaļai. Vienreiz pielikt punktu, ka visu mūsu sūri grūti kopā pelnītā bagātība ir ārzonu firmu kontos, pielikt punktu tam, kad daži reģioni mūsu valstī ir ar īpašām tiesībām," savu lēmumu pamatoja prezidents.

Dienu vēlāk viņš arī nosauca oligarhu vārdus, starp kuriem bija arī LPP/LC līderis Ainārs Šlesers, Tautas partijas vadītājs Andris Šķēle un Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!