Foto: LETA

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas otrās kārtas būvniecībai jāizsludina jauns iepirkums, otrdien žurnālistiem atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa stāstīja, ka patlaban ir grūti vērtēt, vai Stradiņa slimnīcas būvniecības otrajā kārtā vajadzēs papildu finansējumu, jo nav skaidrs, vai tiks izsludināts jauns būvniecības iepirkums, vai tomēr Veselības ministrija (VM) mēģinās izmantot esošo iepirkumu.

"Mana rekomendācija ir izsludināt jaunu iepirkumu, lai būtu tīrs process un izvairītos no riska, ka Eiropas Komisija apšaubītu šo procesu un tiktu zaudēts pirmās un otrās kārtas finansējums," teica ministre un piebilda, ka VM būs jātiek skaidrībā par precīzām izmaksām un pieejamo finansējumu.

Pēc Reiznieces-Ozolas teiktā, VM patlaban gaida Pasaules Bankas pētījumu, kas piedāvās savu redzējumu, kā šajā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā pieejamo finansējumu sadalīt starp Stradiņa slimnīcu un citām veselības aprūpes institūcijām. "VM ir jāiedāvā finansējuma sadalījums un jāsaskaņo ar partneriem," teica finanšu ministre.

Arī jauna konkursa izsludināšana par otrās kārtas būvniecību būtu jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju. Stradiņa slimnīcas valdes loceklis Normunds Štāls pieļāva, ka, izsludinot jaunu konkursu, korpusa otrā kārta varētu tikt pabeigta 2025.gadā. Štāls skaidroja, ka viņš neprognozē iespējamos scenārijus, bet gan būvniecības termiņu var ietekmēt "tīri praktiski" apsvērumi. Piemēram, iepirkuma procedūrai ir paredzēts pusgads, tomēr, ņemot vērā "bada stāvokli" būvniecības nozarē, neviens konkurss bez pārsūdzībām un pārliktiem termiņiem nenotiek, norādīja valdes loceklis.

Savukārt, stāstot par korpusa pirmās kārtas būvniecību, viņš sacīja, ka tā norit pēc plāna.

Rezumējot Štāls norādīja, ka vai nu saskaņā ar būvnieku teikto jaunais korpuss pilnībā ir pabeigts pēc trīs gadiem, vai arī slimnīca nākamos desmit gadus vecajās telpās maina pa vienam liftam un remontē pa vienai telpai.

Jautājumu par tālāko Stradiņa slimnīcas rekonstrukciju maija otrajā pusē skatīja Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija un Sociālo un darba lietu komisija, kas uzdeva Veselības ministrijai un Finanšu ministrijai sagatavot vienotu viedokli par Stradiņa slimnīcas tiesībām slēgt līgumu ar uzņēmējiem par tās jaunā korpusa 2. kārtas būvniecības projektu.

Vienotā pozīcija jāsagatavo kopā ar Iepirkumu uzraudzības biroju un slimnīcu. Iestādēm divu nedēļu laikā jāsagatavo vienots viedoklis par slimnīcas tiesībām, pamatojoties uz iepirkuma rezultātiem, slēgt līgumu ar pilnsabiedrību SBRE par slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību. Iestādēm arī jāizvērtē iepirkuma par korpusa projektēšanu dokumentācija.

Attiecīgais jautājums tiek skatīts, lai mazinātu risku, ka, neizpildot nosacījumus, Latvija varētu zaudēt projektam paredzētos Eiropas Savienības finanšu līdzekļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!