Foto: LETA

Ekonomikas ministre Dana Reizniece - Ozola (ZZS) uzdevusi ekspertiem precīzi izanalizēt un saprast, par ko līdz šim samaksāts komandītsabiedrībai "Expo 2015", lai būtu skaidra atbilde, kur "tērēts katrs eiro un eiro cents". To viņa piektdien paziņoja žurnālistiem.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc līdzekļu piešķiršana tiek vērtēta tikai pēc tam, kad jau samaksāts, ministre atzina, ka tas ir labs jautājums.

"Līgums ir noslēgts jau vairāk nekā pirms gada, līgums ir liels, darbi ir veikti, ir atbildīgas personas ministrijā, kurām ir jāvērtē, kas ir izdarīts un ir jāparaksta vai arī nav jāparaksta darba pieņemšanas-nodošanas akti," sacīja Reizniece-Ozola.

Tādēļ paralēli strādājot disciplinārlietu komisija, kas noskaidro notikušā apstākļus.

Reizniece-Ozola gan neatklāja, kurām amatpersonām konkrēti bija jāparaksta darba pieņemšanas-nodošanas akti - to noskaidros izveidotā komisija, bet tas esot ministrijas izpildaparāts, tostarp valsts sekretārs.

Vienlaikus ekonomikas ministre atzina, ka piektdienas paziņojums par izšķērdību nav gluži pārsteigums, un tas bija viens no iemesliem, kāpēc EM jau iepriekš rosināja valdību apvērst iespēju nepiedalīties "Expo 2015". "Projekta realizācija nav bijusi gana kvalitatīva, ir novēloti termiņi, iepirkums organizēts pēdējā brīdī," klāstīja Reizniece-Ozola.

Producēšanas līgums ir redzamas ļoti lielas summas, un nav īsti skaidrs, par ko tās maksātas, viņa atzina.

"Pirmajā brīdī šķiet, ka ir par traku un rezultāts, kas šobrīd ir piedāvāts, neatbilst tām summām, kas ir samaksāts," minēja Reizniece-Ozola, taču uzsvēra, ka radoša darba rezultātu nav vienkārši novērtēt un vēl jāveic izvērtējums. Ja tiks secināts, ka samaksātās summas neatbilst paveiktajam darbam, tiks prasīta kompensācija. Detalizētu EM viedokli plānots sagatavot mēneša laikā.

Pašlaik apmaksāti komandītsabiedrības rēķini nedaudz vairāk kā 800 000 eiro apmērā, bet vēl esot diezgan liela summa, par kuras apmaksu diskusijas turpinās. Ņemot vērā iztērētos līdzekļus, noteikti jābūt kādām taustāmām vērtībām, reālam rezultātam, kuru, ja arī "Latvija Expo" nepiedalās, var izmantot citiem mērķiem, piemēram, valsts 100.gades svinībām, piebilda Reizniece-Ozola.

Viņa arī atzina, ka ministrijai nav informācijas, kam komandītsabiedrība maksā par projektā paveikto. Proti, EM ir līgums ar komandītsabiedrību, kam jāatbild par piedāvāto rezultātu, savukārt tas, kam tiek uzdots īstenot kādus uzdevumus projekta ietvaros, nav zināms. "Jau sākotnējo lēmumu pieņemšanā bija iekodēta ja ne gluži neveiksme, tad apgrūtināta projekta īstenošana," secināja ministre.

Reizniece-Ozola arī apliecināja, ka jau pirms valdības sēdes par dalības "Expo 2015" pārtraukšanu informējusi Ģirtu Majoru par to, ka nāks klajā ar šādu priekšlikumu un ka arī komandītsabiedrībai "nevajadzētu turpināt kādas darbības, kas varētu likt uzņemties papildu saistības" līdz gala lēmuma pieņemšanai. Pēc valdības sēdes nosūtīta arī attiecīga vēstule.

Ekonomikas ministrijā portālam "Delfi" norādīja, ka ar "Expo 2015" noslēgts līgums par Latvijas ekspozīcijas izstādē "Expo Milano 2015" idejiskās ieceres - saturiskā redzējuma māksliniecisko un organizatorisko realizēšanu, kā arī uzraudzību. Tostarp viens no komandītsabiedrības uzdevumiem ir "Latvijas Expo" logo un paviljona vizuālās identitātes izstrāde, kā arī jaundarba radīšana. EM samaksu par sniegtajiem pakalpojumiem veikusi, pamatojoties uz komandītsabiedrības sagatavoto rēķinu.

Vizuālo identitāti, saskaņā ar komandītsabiedrības sniegto informāciju, veidoja SIA "Brandbox". "Noslēgto līgumu ietvaros EM rēķinus saņēma tikai no komandītsabiedrības," apliecināja ministrijā.

Kopumā ar "Expo 2015" ir noslēgti divi līgumi – par objekta "Latvijas ekspozīcija izstādē "Expo Milano 2015", Milānā, Itālijā" tehniskā projekta izstrādi un saskaņošanu, autoruzraudzību un konsultāciju sniegšanu (projektēšanas līgums), kura līgumcena ir 226,7 tūsktoši eiro bez pievienotās vērtības nodokļa un par Latvijas ekspozīcijas izstādē "Expo Milano 2015", Milānā, Itālijā ekspozīcijas idejiskās ieceres - saturiskā redzējuma māksliniecisko un organizatorisko realizēšanu, kā arī uzraudzību (producēšanas līgums), kura līgumcena ir 2,541 miljons eiro.

Kā vēstīts, uzņēmēju iesniegtie rēķini par Latvijas dalību šovasar gaidāmajā "World Expo" izstādē Milānā liecina ne tikai par nepamatoti uzpūstām izmaksām, bet arī par nekaunīgu valsts naudas šķērdēšanu, piektdien raksta laikraksts "Diena".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!