Foto: LETA

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) pirmdien pieņēmusi lēmumu tālākai apstiprināšanai valdībā virzīt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātu Māri Skujiņu, pēc tikšanās ar Skujiņu medijiem paziņoja ministre.

Reiznieces-Ozolas un Skujiņa saruna pirmdien ilga vairāk nekā stundu. Ministre žurnālistiem sacīja, ka kopējais iespaids pēc salīdzinoši ilgās, bet konstruktīvās sarunas ir labs. "Pārrunājām gan nākamos darba uzdevumu, gan VID prioritātes, gan arī iepriekšējo pieredzi pārmaiņu vadības procesā," teica ministre, "man, protams, būs ļoti svarīgi, kāds būs vērtējums mūsu sadarbības partneriem – Latvijas Darba devēju konfederācijai, arodbiedrībām, Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamerai, kuri arī ar kandidātu tiksies šodien un nedēļas laikā".

Viņa izteicās, ka, ja nekādu šķēršļu nebūs, valdība jautājumu par Skujiņa apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā skatīs nākamnedēļ.

Citus kandidātus ministre nekomentēja.

Jaunajam VID vadītājam Finanšu ministrija (FM) izvirzīs trīs galvenos uzdevumus: klientu apmierinātības celšanu, ēnu ekonomikas apkarošanu un nodokļu administrēšanas efektivitātes celšanu.

Kā norādīja Reizniece-Ozola, jaunajam VID vadītājam būs jāturpina iepriekšējās vadības laikā sāktās reformas, lai padarītu VID klientam draudzīgāku un ērtāku, izmantojot modernās tehnoloģijas un pilnveidojot VID darbinieku kvalifikāciju. Ministre uzsvēra, ka jaunajam vadītājam būs jāpanāk, ka klientu apmierinātība ir virs astoņām ballēm 10 baļļu sistēmā. Tāpat svarīgi atrast vadītāju VID Finanšu un muitas policijai.

"Jāsaka, ka es pirmo reizi pieteikuma vēstulē redzēju tik lielu akcentu liktu uz digitālo jomu izmantošanu gan kā instrumentu VID efektivitātē, gan, protams, kā jaunu jomu, kur ir vesela virkne izaicinājumu," pēc sarunas ar Skujiņu teica Reizniece-Ozola.

Savukārt Skujiņš uzsvēra, ka būtiski turpināt FM un VID sadarbību. Viņš arī norādīja, ka kopumā darba uzdevumi vērtējami kā ambiciozi, taču reāli. ''Darba pieredze ar vadīšanu kā jebkurā situācijā ir ļoti dažāda un atkarīga no uzdevumiem,'' savas līdzšinējās darba gaitas komentēja Skujiņš, ''man ir bijusi sadarbība gan ļoti laba, gan koleģiāla, man ir bijuši jāpieņem arī grūti lēmumi, kur arī ir saprotamas reakcijas, tā kā es ceru, ka šī iepriekšējā noderēs, it īpaši kaut kāda pārmaiņu vadības pieredze''.

"Es paļaujos, ka bez profesionālās kvalifikācijas, kur tika vērtēti iepriekšējā pieredzes, gan atbilstība amatam no profesionālās un psiholoģiskās sagatavotības līmeņa, tika jau priekšpārbaudes veiktas personas atbilstībai pielaides saņemšanai, kas arī ir viens no priekšnosacījumiem," teica ministre, uzsverot, ka rēķinās – komisija piedāvā kandidātu, kuru jau var droši virzīt apstiprināšanai amatā.

Kā ziņots, ja valdība Skujiņu apstiprinās, viņš amatā tiks iecelts uz pieciem gadiem.

Skujiņš pērn strādājis bankā Azerbaidžānā, pirms tam bijis Latvijas Televīzijas (LTV) valdes loceklis finanšu un tehnoloģiju jautājumos, kā arī strādājis banku sektorā Latvijā, bet šobrīd ietur "profesionālu pauzi".

Skujiņu augstajam amatam izraudzījās un finanšu ministrei ieteica atlases komisija, kuru vadīja Valsts kancelejas direktors Citskovskis. Komisijā darbojas arī pārstāvji no Valsts kases, Finanšu ministrijas un Tieslietu ministrijas. Tāpat pretendentu atlases procesā kā neatkarīgi novērotāji piedalās arī pārstāvji no Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes, kā arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja un Drošības policijas.

Konkurss uz VID vadītāja amatu tika izsludināts aprīlī, pēc tam, kad negaidīti mūžībā aizgāja VID ģenerāldirektore Ilze Cīrule, kura vadīja VID kopš 2016. gada novembra. Izsludinātajā konkursā līdz kandidātu pieteikumu iesniegšanas termiņa beigām bija saņemti 19 pieteikumi, bet uz konkursa otro kārtu tika izvirzīti 11 pretendenti.

Kā liecina Skujiņa "Linkedin" profils, viņš no 2017. gada februāra līdz 2017. gada septembrim bijis "Access Bank Azerbaijan" vecākais stratēģisko projektu un attīstības menedžeris. Savukārt no 2013. gada aprīļa līdz 2016. gada aprīlim viņš bijis LTV valdes loceklis finanšu un tehnoloģiju jautājumos.

No 2012. gada marta līdz 2012. gada novembrim viņš bijis uzņēmuma "Energo Capital" finanšu direktors. Un no 2009.gada sākuma līdz 2012. gada janvārim Skujiņš bijis finanšu direktors kabeļtelevīzijas operatorā "Baltcom TV".

Skujiņš 2008. gadā ieguvis profesionālo maģistra grādu uzņēmējdarbības vadībā Rīgas Ekonomikas augstskolā. 1995.-1996. gadā piedalījies apmaiņas programmā Cīrihes Universitātē, Šveicē, iegūstot zināšanas stratēģisko studiju, banku un finanšu specialitātē.
Savukārt 1994. gadā ieguvis vēstures maģistra grādu Latvijas Universitātē.

Kā liecina dzīvesgājuma apraksts jeb CV, ko Skujiņš pirms vairākiem gadiem bija iesniedzis, kandidējot uz LTV valdes locekļa amatu, viņš 2000. gadu sākumā ņēmis dalību vairākās profesionālās organizācijās.

Skujiņš bijis Latvijas līzinga asociācijas vadītājs un valdes loceklis, kā arī Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) dibinātājs un valdes loceklis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!