Foto: LETA

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) satura veidošanai par remigrācijas un diasporas tematiku no 2021. līdz 2023. gadam nepieciešami 806 000 eiro, iepazīstinot Diasporas konsultatīvās padomes sēdes dalībniekus ar finansējuma iespējamo izlietojumu, norādīja NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aurēlija Ieva Druviete.

Viņa norādīja, ka minētā summa plānota Latvijas Radio, Latvijas Televīzijai un sabiedrisko mediju vienotajam portālam "lsm.lv". Druviete uzsvēra, ka galvenais mērķis ir satura veidošana par diasporai aktuāliem jautājumiem, atainot diasporas norises un nodrošināt satura pieejamību.

Latvijas Radio oriģinālsatura veidošanai iezīmēti finanšu līdzekļi 147 503 eiro apmērā, kas paredz kā jauna satura veidošanu, gan arī licenču iegādi, proti, tiesības izplatīt radīto saturu. Tāpat finansējums paredzēts audiovizuāla satura radīšanai, kas tiks izplatīts gan Latvijas Radio, gan sociālajos medijos, gan arī "lsm.lv".

Latvijas Televīzijai paredzēti 223 400 eiro, viena daļa no šīs summas tiks novirzīta ziņu dienesta satura veidošanai, sadarbojoties ar ārštata korespondentiem, otra – oriģinālsatura veidošanai, bet trešā – debašu tipa raidījumu veidošana Eiropas mītnes zemēs.

"Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, jāsaprot, kāda būs mūsu nākotne, bet jebkurā gadījumā sabiedriskie mediji redz, ka jāveido ciešāka saikne ar diasporu, jātiekas klātienē, iespējams, jāmēģina rast citi digitālā laikmeta risinājumi, kā to nodrošināt," skaidroja NEPLP pārstāve, norādot, ka Latvijas Televīzijai nepieciešami 48 400 eiro satura pieejamības nodrošināšanai un izplatīšanai digitālajā vidē.

Savukārt 435 000 eiro paredzēti "lsm.lv" satura veidošanai bērniem. Druviete norādīja, ka padomes ieskatā prioritāte ir stiprināt portāla sadaļu bērniem "bernistaba.lsm.lv", kur jaunākā auditorija var attīstīt savas prasmes, rakstīt, zīmēt. Lai izveidotu latviešu valodas, vēstures, ģeogrāfijas un citu tēmu, jomu apguvi nepieciešami 50 000 eiro. Pārējā summā ir iekļauta licenču iegāde animācijas filmu izplatīšanai, Latvijas neatkarīgo producentu veidotam saturam, iepirktajam saturam. Šajā sadaļā paredzēta arī satura veidošana diasporas auditorijai par diasporas un remigrācijas tematiku. Summā iekļauta arī servera iegāde, kas nepieciešama "replay.lsm.lv" un "lsm.lv" audiovizuālā satura izplatīšanai. Druviete norādīja, ka tā būtu vienreizēja investīcija.

"Mēs no savas puses vēlētos vērst uzmanību, ka, mūsuprāt, galvenā prioritāte būtu "bernistaba.lsm.lv" un arī Latvijas Televīzijas ziņu dienesta sadarbība ar ārštata korespondentiem," uzsvēra NEPLP pārstāve.

Jau vēstīts, ka pirmdien Ārlietu ministrijā (ĀM) notika Diasporas konsultatīvās padomes sēde, kas norisinājās attālināti.

Sēdē piedalījās valsts un pašvaldību iestāžu, diasporas organizāciju, kā arī biedrību un nodibinājumu pārstāvji. Padomes sēdi vadīja padomes priekšsēdētājs, ĀM speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Aivars Groza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!