Foto: AP/Scanpix

No 2007. līdz 2016. gadam Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nav nodrošinājusi efektīvu tenisa centra "Lielupe" rekonstrukcijas projekta sagatavošanu un vadību, līdz ar to vairāk nekā 700 tūkstoši eiro izlietoti neatbilstoši mērķim, piemēram, remontējot nojaukšanai paredzētu katlumāju, revīzijas ziņojumā "Ko iegūstam no 11,5 miljoniem eiro tenisā?" secinājusi Valsts kontrole (VK).

Kopš lēmuma par IZM pārziņā esošā tenisa centra "Lielupe" rekonstrukciju ir pagājuši vairāk nekā desmit gadi, un projektā kopumā tiks investēti gandrīz 11 miljoni eiro.

Foto: Valsts kontrole

Trūkumi tenisa centra "Lielupe" pārvaldības sistēmā IZM un pašā tenisa centrā rada risku, ka, pabeidzot rekonstrukciju, starptautiskajām prasībām atbilstošie korti būs pustukši, un tenisa centrs nespēs nosegt visus uzturēšanas izdevumus, revīzijā secinājusi VK, norādot, ka gan ministrijai, gan tenisa centram "Lielupe" šogad būs daudz darāmā, lai svaigos kortus pēc iespējas noslogotu jaunie tenisisti, sporta organizācijas un citi interesenti.

"Mēs varam lepoties ar Latvijas profesionālo tenisistu sasniegumiem pasaules līmenī. Starptautiskajām prasībām atbilstoša tenisa bāze ļautu augt jaunai tenisistu paaudzei un šo sporta veidu padarītu pieejamāku ikvienam. Tāpēc, tuvojoties tenisa centra rekonstrukcijas beigām, ir pēdējais brīdis gan Izglītības un zinātnes ministrijai, gan pašam tenisa centram precīzi noteikt, kādu labumu tas sabiedrībai nesīs," skaidroja valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Foto: Valsts kontrole

Revīzijā secināts, ka IZM jāpārdomā tenisa centra "Lielupe" pārvaldības sistēma. Mainot rekonstrukcijas projekta apjomu, ir trūcis skaidra redzējuma, kā tenisa centru pilnībā noslogot.

Ministrija, saglabājot valsts līdzdalību tenisa centrā "Lielupe", ir apņēmusies noteikt tā darbības stratēģiskos mērķus, lai tenisa centrs sasniegtu sabiedrībai nozīmīgus rezultātus, piemēram, sekmētu augstu sasniegumu sporta, bērnu un jauniešu sporta, tautas sporta un pielāgotā sporta attīstību. Savukārt pašam tenisa centram jāizstrādā un ministrijā jāapstiprina vidēja termiņa attīstības stratēģija, norāda VK.

Lai pēc rekonstrukcijas nodrošinātu laukumu noslodzi un izdevumu segšanai nepieciešamos ieņēmumus vismaz pusmiljonu eiro gadā, tenisa centram "Lielupe" jāveic priekšdarbi, lai Latvijas Tenisa federācija un citi sporta pasākumu organizētāji būtu ieinteresēti ilgtermiņā rīkot gan vietēja, gan starptautiska mēroga sacensības tieši tenisa centrā "Lielupe" un tenisa sporta interesenti izvēlētos šo tenisa centru savām ikdienas aktivitātēm, rūpējoties par savu veselību un attīstību.

Ieviešot VK ieteikumus, šī gada laikā IZM jāveido sadarbība ar izglītības iestādēm, lai veicinātu bērnu un jauniešu sporta attīstību svaigi rekonstruētajā tenisa centrā "Lielupe".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!