Foto: DELFI

Ar "Riga Pride: Gājienu par brīvību" un koncertu pēc tā sestdien, 18. jūnijā, noslēdzas Rīgas praida nedēļa. Gājienam bija iespējams sekot video tiešraidē portālā "Delfi".

Kā novēroja portāls "Delfi", gājiens noritēja mierīgi, kupls ļaužu pulks bungu rīboņas pavadījumā devās pa Brīvības ielu. Pēc policijas sniegtās informācijas, tajā piedalījušies ap 5000 cilvēku. Viena persona aizturēta.

Laiku pa laikam gājiena dalībnieki vienojās kādā sauklī, piemēram "Make love, not war!" – "Vienoties mīlestībā, nevis karot", vai ovācijās. Tāpat bija dzirdami izsaucieni "Riga Pride – līdz mēs visi būsim brīvi", bet uz plakātiem bija rakstīts arī "mīlestība ir cilvēka pieredze, nevis politisks paziņojums", "praids ir visiem", "mīlestība ir mīlestība", "cik siržu, tik mīlestības veidu", kā arī citi iedvesmojoši izteicieni.

Kārtību gājienā pieskatīja plaši policija spēki, tostarp speciālo uzdevumu vienības likumsargi. Policisti devās līdz ar gājiena dalībniekiem, lai norobežotu tā kustību.

Foto: DELFI

Tāpat gājienā devās arī ASV vēstnieks Latvijā Džons L. Kārvails. Viņš portālam "Delfi" teica, ka ir ļoti priecīgs būt šajā pasākumā. "Mums ASV vienlīdzība ir augsta prioritāte, neatkarīgi no seksuālās orientācijas un tā, kam cilvēks tic," viņš piebilda.

"Paskatoties apkārt, redzami daudz priecīgu cilvēku, kas atbalsta vienlīdzību. Ja paskatās, kā bija iepriekš, ir redzams, ka atbalsts LGBT+ komūnai ir tikai audzis. Tas aug ne tikai šeit, bet visā pasaulē," atzina ASV vēstnieks, minot, ka ir lepns būt gājiena dalībnieks un piedalīsies tajā kopā ar sievu.

Savukārt Jana no Elejas portālam "Delfi" atzina, ka ir speciāli braukusi uz Rīgu, lai vērotu gājienu klātienē.

Elizabetes ielas malā gājiena dalībniekus sagaidīja arī saujiņa politiķu un entuziastu, kuri iestājās par ģimeņu aizstāvību, turot rokās plakātus ar tādiem saukļiem, kā, piemēram, "Grēks tevi pazudinās" un citiem.

Foto: DELFI

Kā novēroja portāls "Delfi", ārpus Vērmanes dārza, kur ap pulksten 12 notika pulcēšanās gājienam, bija redzami plaši policijas spēki.

Gājiena dalībnieki, pamanot Rīgas mēra Mārtiņa Staķa klātbūtni, uz brīdi apstājās un uzgavilēja. Tāpat izskanēja sauklis "Slava Ukrainai!".

Foto: DELFI

Gājienam pulcējās dažādu paaudžu cilvēki, ģimenes ar bērniem. Liela daļa parkā sanākušo bija jaunieši.

Dalībniekiem līdzi bija varavīksnes krāsas karogi, kā arī gājienam paredzētā atribūtika. Vērmanes dārzā dienas vidū ieradās arvien vairāk cilvēku, visi bija mierīgi un pozitīvi noskaņoti – bija dzirdamas dažādas valodas, pirms gājiena sākuma novēroja portāls "Delfi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!