Finanšu ministrs Einars Repše (JL) šodien Latvijas Nacionālās sporta padomes (LNSP) sēdē aicināja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) uzņemties atbildību par valsts budžeta līdzekļu sadali sportam, lai gada beigās no valsts nebūtu jāprasa papildus līdzekļi.

"Pašreizējā ekonomiskajā situācijā, ievērojot fiskālo disciplīnu, ar vislielāko atbildību ir jāizturas pret jebkādiem izdevumiem no valsts budžeta," uzsvēra Repše, aicinot nozares atbildīgo ministriju rūpīgi izvērtēt sadalīto finansējumu valsts budžeta sporta programmā, lai gada beigās nebūtu jāvēršas Ministru kabinetā ar pieprasījumu neparedzētiem gadījumiem, bet visas funkcijas nodrošinātu par pašreiz pieejamo finansējumu.

Kā norādīja Finanšu ministrija, ceturtdien sēdes dalībnieki vienojās par valsts sporta finansējuma sadali trīs apakšprogrammās, 579 234 latus paredzot izdevumiem sporta būvēm, 1 217 023 latus - sporta federācijām un pasākumiem un 3 677 755 latus - augstas klases sasniegumu sportam.

Padome lēma, ka sporta būvēm paredzētais finansējums prioritāri jāpiešķir valsts sporta bāzēm, kurām nav cits līdzfinansētājs, bet atbalsts tiks sniegts arī pašvaldību un privātajām bāzēm, kā arī olimpiskajiem centriem un, tāpat kā 2009.gadā, arī divām sporta federācijām sporta bāzu īrei.

No sporta federācijām un sporta pasākumiem paredzētajiem līdzekļiem daļa tiks novirzīta bijušo Izglītības un zinātnes ministrijas padotībā esošo sporta skolu sporta speciālistu atalgojumam, lai nodrošinātu mācību un treniņu darba nepārtrauktību. Finansējums tiks piešķirts Eiropas čempionāta kamaniņu sportā un Eiropas čempionāta U-20 jaunietēm organizēšanas atbalstam, kā arī Latvijas Sporta federāciju padomei sadalīšanai starp federācijām atbilstoši izstrādātajiem un ar IZM saskaņotajiem kritērijiem.

Savukārt augstas klases sasniegumu sportā priekšroka tiks dota Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) un Latvijas Olimpiešu sociālā fonda programmām, kā arī bobsleja un kamaniņu trases "Sigulda" starta estakādes būvniecības saistību izpildei. Papildus 630 000 latus paredzēts sadalīt sporta spēļu federācijām.

Papildus minētajam no šīs apakšprogrammas 630 000 latu paredzēti kā sadalāmais finansējums sporta spēļu federācijām saskaņā ar kārtību, kādā valsts finansiāli nodrošina valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās.

Papildus LNSP sēdē tika piešķirti 3000 latu Latvijas Zēģelētāju savienības no 14.jūnija līdz 19.jūnijam Liepājā rīkotajam pasaules čempionātam vindsērfingā "Raceboars" klasē, savukārt 7000 latu piešķirti Latvijas Sporta deju federācijai pasaules čempionāta junioriem Latīņamerikas dejās rīkošanai šī gada 18.decembrī Rīgā.

Sēdes laikā tika arī saskaņots jautājums par biedrības "Latvijas Motosporta federācija" pieteikumu organizēt FIM pasaules čempionātu spīdvejā junioriem 2010.gada 13.-14.augustā Daugavpilī.

Šodien LNSP atbalstītais sporta finansējuma sadalījums pa apakšprogrammā sasaucas ar 17.decembrī Izglītības un zinātnes ministrijā notikušajā komisijas sēdē pieņemtajiem lēmumiem.

Kā ziņots, minētajā sēdē tika atbalstīts priekšlikums no sporta būvēm 2010.gadā paredzētā finansējuma daļu atbalsta piešķirt tām nacionālajām sporta bāzēm, kuru dibinātājs ir valsts un kurām nav nodokļu parādu, un pašvaldību dibinātajām nacionālajām sporta bāzēm. Komisija toreiz lēma arī rosināt izvērtēt iespēju 10% no sporta būvēm paredzētā finansējuma novirzīt privātajām sporta būvēm, kurām ir nacionālās sporta bāzes statuss un kurām nav parādsaistību, vērtējot sporta bāzes intensitātes rādītājus.

Savukārt no sporta federācijām un pasākumiem paredzētā finansējuma komisija atbalstīja 414 000 piešķiršanu sporta federācijām likvidēto IZM sporta skolu treneru turpmākajam atalgojumam. Atbalstīta tika arī 200 000 latu piešķiršana ar valsts sporta aģentūru likvidāciju saistīto izdevumu segšanai un 492 000 latu piešķiršana LSFP Latvijas Sporta federāciju padomei, kas administrēs šo līdzekļu tālāku pārdali federācijām.

Komisija atbalstīja LOV finansējuma saglabāšanu 2009.gada līmenī - 1,4 miljonu latu apmērā no augstas klases sasniegumu sporta apakšprogrammas.

Vēl no šīs apakšprogrammas tika atbalstīta LOK programmu finansēšana miljona latu apmērā. Tāpat tika rosināts segt izdevumus par Siguldas bobsleja un kamaniņu trases estakādes būvniecību 189 000 latu apmērā, kā arī 630 000 latus piešķirt, lai nodrošinātu valsts izlases komandu sporta spēlēs sagatavošanos un piedalīšanos Eiropas un pasaules čempionātu un olimpisko spēļu atlases turnīros un finālsacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!